ManufacturersTechnology

Voxeljet High Speed Sintering: snel en precies

Voxeljet presenteert op de komende Formnext het nieuwe High Speed Sintering. Deze 3D printtechnologie voor onder meer PA12 en TPU, is oorspronkelijk ontwikkeld aan de Loughborough University. Voxeljet en Evonik hebben de licentierechten verkregen en de techniek door ontwikkeld. Een van de voordelen is dat groot formaat 3D printers haalbaar zijn.

 

Infrarood gebaseerde printtechnologie voor kunststoffen

Vorig jaar liet Voxeljet CEO Ingo Ederer op Formnext al enkele producten zien die geprint waren met de nieuwe technologie. Destijds zei hij al er hoge verwachtingen van te hebben. Deze zijn onder andere gebaseerd op het feit dat Voxeljet zich hiermee in heel nieuwe markten begeeft en de snelheid van 3D printen met kunststoffen opvoert. Tot nog toe is de onderneming met name actief in de gietindustrie. Nu stapt men naar het 3D printen van functionele onderdelen.

 

Een van de componenten 3D geprint met HSS. 

 

Binder jetting technologie

Dit jaar toont de Duitse 3D printerfabrikant het High Speed Sintering aan het grote publiek en komt de machine, gebaseerd op de VX200, beschikbaar. Voxeljet combineert de HSS techniek met de binder jetting technologie die het zelf ontwikkelt. Met de standaard techniek van de VX200, het instapplatform, wordt een dunne laag kunststof poeder uitgestreken. Dit kan PA12 zijn, TPU maar ook andere polymeren. De vervolgstap is anders dan die bij traditionele SLS printers. Een inkjetkop besproeit de partikels die gesinterd moeten worden met een vloeistof die infrarood licht absorbeert. Andere vloeistoffen zijn niet nodig. Daarna wordt het totale oppervlak in één keer met infrarood licht belicht. De druppels reageren op dit licht en nemen zoveel energie op dat de polymeerpoeders smelten en zich met elkaar verbinden. Het overige poeder reageert niet en wordt nadat het onderdeel is geprint, verwijderd.

 

Open voor andere polymeren

Ingo Ederer: “”Het nieuwe high speed sinter proces met ons VX200 platform biedt flexibiliteit om processen aan te passen en parameters af te stemmen op de specifieke materialen die klanten kiezen. Voxeljet levert een PA12, maar we staan ook toe om elders materialen te kopen.” Voxeljet ondersteunt de klanten dan bij het testen en valideren van de printtechnologie voor deze nieuwe materialen. Toepassingen ziet het bedrijf onder andere in prototypes maar eveneens in functionele onderdelen. Ook interieurdelen voor auto’s kunnen zo 3D geprint worden.

 

High Speed Sintering: sneller en groot formaat mogelijk

High Speed Sintering biedt echter ook een opening naar groot formaat 3D printers. Momenteel zijn de afmetingen van de SLS 3D printers die met lasers werken, beperkt. Volgens Christian Traeger, directeur sales en marketing bij Voxeljet, is het door de breedte van de printkoppen heel goed mogelijk om grotere 3D printers te bouwen. “Wij zien een groot potentieel voor hogere printsnelheden op grotere platformen in de toekomst. Dat maakt dit proces productiever vergeleken met andere 3D printprocessen.” Momenteel is in de VX200 het bouwvolume beperkt tot 300 x 200 x 150 mm.

In de Benelux is Palio in Winterswijk agent voor Voxeljet

 

Back to top button