Technology

Formnext 2016 in 5 richtinggevende innovaties

Formnext 2016 zit er op. De groei van het aantal exposanten en bezoekers zegt iets over hoe de 3D printmarkt zich ontwikkelt. Maar wie goed rondkeek in Frankfurt, raakte vooral onder de indruk van de versnelling in innovatie. Daarbij lijken de nieuwkomers nog net een stapje sneller te ontwikkelen dan de gevestigde orde. Formnext 2016 vijf belangrijke innovaties samengevat.

 

HP: smart products

Dat HP groots ging uitpakken op Formnext 2016, was het verwachten. Op de stand was wel duidelijk te zien dat het soms goed kan uitpakken als je niet de eerste bent met een nieuwe technologie. HP heeft goed gezien dat de hele poederhandling een van de bottlenecks is in het huidige lasersinterproces. Met het afzonderlijke buildunit en processing station lost HP dit met de Jet Fusion technologie praktisch op. Wat de Amerikanen in Frankfurt ook lieten zien, is waar HP naar toe wil met de agents. Daarmee kunnen straks de meest uiteenlopende eigenschappen aan het materiaal worden meegegeven, zoals het geleiden van een stroom. Dat betekent dus dat je weerstanden kunt gaan meten en sensoren kunt integreren in je printproduct. Smart products. Het duurt nog even voordat deze nieuwe agents op de markt komen, maar de prototypes die HP toonde zijn beloftevol.

 

 

HP Jet fusion
HP toonde enkele smart producten, zoals dit onderdeel dat door de elektrische stroom te meten als een druksensor reageert. Het staafje geeft zelf een signaal als de belasting te hoog wordt.

 

Kun je echt metaal printen met een FDM printer?

 

BASF: FDM printer voor metaal

Interessant is een materiaal en printtechnologie waar het Oostenrijkse Eco-Tech en BASF aan werken. Evo-Tech bouwt 3D filamentprinters; BASF is het chemieconcern. Ze lieten op Formnext 2016 zien dat je met FDM printtechnologie metalen producten kunt maken. BASF vult het filament met metaaldeeltjes. Uit de 3D printer komt dan een product dat vergelijkbaar is met een Metal Injection Molding (MIM) product. Na het printen wordt eerst het polymeer uitgebrand, daarna volgt sinteren zoals bij MIM. Het resultaat: metalen producten met nu al een dichtheid boven de 98%. En de ontwikkelingen lopen nog. BASF denkt medio 2017 dit filament op de markt te brengen.

 

Evo tech
RVS 316L, geprint van filament met een industriële FDM 3D printer.

 

Voxeljet: spuitgieten vervangen

Voxeljet werkt op veel fronten tegelijkertijd. In Frankfurt toonde de fabrikant van onder andere zandvormen- kernen voor de gietindustrie een hele nieuwe technologie waar aan gewerkt wordt: high speed sinteren. Hiermee 3D print Voxeljet polyamide, waarbij poeder wordt geïnjecteerd met een vloeibare zwarte kleur. Door het poeder met UV stralen te belichten gaan deeltjes een verbinding met elkaar aan en ontstaat het product. Voxeljet ziet hierin mogelijkheden om interieurdelen voor auto’s seriematig te 3D printen en daarmee een alternatief te hebben voor het spuitgietproces. Op Formnext 2017 denkt men deze technologie voldoende te hebben opgeschaald om aan een marktintroductie te kunnen denken.

 

Voxeljet polyamide
Voxeljet werkt aan een nieuwe, snelle en schaalbare technologie voor het 3D printen van polyamide.

First time right metaalprinten op Formnext 2016

 

AdditiveWorks: automatische compensatie

De softwareontwikkelingen gaan momenteel heel erg hard. Een bescheiden startup van de universiteit van Bremen is AdditiveWorks. Ze hebben simulatiesoftware ontwikkeld waarmee je door aan een aantal knoppen te draaien het 3D metaalprintproces kunt optimaliseren. Je kunt er echter ook de metaalprinter mee kalibreren. In principe doet AdditiveWorks niks anders dan wat je in de CNC wereld al lang ziet: softwarematig compenseren voor de mechanische afwijking van je machine. Als je vooraf weet hoe je product tijdens het 3D printen krom trekt, kun je dat compenseren in het design. Het resultaat is dat het onderdeel meteen goed van de bouwplaat komt, beloven de jonge ondernemers.

Formnext 2016
Links zoals de onderdelen nu de eerste keer uit de 3D printer komen, rechts na de automatische compensatie op basis van de simulatie.

 

China is coming

We denken natuurlijk al snel dat 3D printen een technologie is waarin vooral Europa gevolgd door de VS sterk zijn. Na Formnext 2016 zul je deze mening moeten bijstellen. Er waren nogal wat exposanten uit China. Niet alleen Prodways partner Farsoon dat met zoals SLS-printers als metaalprinters uitpakte. Shining 3D was in Frankfurt een andere Chinese speler. Niet zelf aanwezig, maar wel via een geprint metalen onderdeel was BLT, Bright Laser Technology. Op de Materialise stand kon je dit aerospace onderdeel vinden. Niet alleen qua afmetingen imposant, ook qua complexiteit en afwerkingsgraad. 3D printtechnologie speelt een belangrijke rol in het huidige economisch programma van China. Dat zullen we hier wel degelijk gaan merken.

 

BLT 3D printing
Het aerospace werkstuk geprint door BLT in China, een partner van Materialise.
Back to top button