Technology

SLM Solutions: het kan nog groter dan groot 3D metaalprinten

Metalen componenten tot 3 meter op L-PBF machine

SLM Solutions liet op Formnext al een fors 3D geprint metalen werkstuk zien, maar het kan altijd nog groter. Met een nieuw machineconcept printen de Duitsers onderdelen tot 3 bij 1,2 bij 1,2 meter. Groot 3D metaalprinten.


De oplossing is dat SLM Solutions de laserunit, de core, loskoppelt van het volume van de bouwkamer. Het flexibele systeem dat ontwikkeld is, laat toe om de fysieke beperkingen van de huidige machines los te laten en grote componenten te produceren met additive manufacturing. Bijvoorbeeld met een diameter van 1,8 meter en een hoogte van 1,6 meter. Of langere onderdelen tot 3 meter lengte. Veel groter dan het 1,5 meter hoge ruimtevaartonderdeel dat op de verlengde NXG XII 600 machine is geprint (foto hieronder).

Game changer

Sam O’Leary, CEO van SLM Solutions legt uit: “Dit is opnieuw een stuk game changing technologie dat nieuwe mogelijkheden opent voor AM, door eerder geaccepteerde geometrische restricties weg te nemen.” Met deze nieuwe oplossing kunnen componenten additief worden vervaardigd die voorheen onmogelijk met L-PBF technologie gemaakt konden worden. SLM Solutions, dat binnenkort de SLM 500 levert aan KMWE Precision, heeft ook de snelheid waarmee metaalpoeder wordt gesmolten verhoogd. In de nieuwe machine haalt men een opbouwsnelheid van 330 cm3 per uur.

Andere aanbieder

In het persbericht zegt SLM Solutions verder weinig concreets over de oplossing die men heeft gevonden om deze grote componenten te produceren. Er zijn echter nog andere aanbieders die verder kunnen gaan dan wat standaard is in deze poederbedtechnologie. Op Formnext toonde Addcreative, de AM-dochter van het Portugese Adira, een groot onderdeel voor de olie- en gasindustrie dat met de L-PBF technologie is geprint. Addcreative noemt de zelf ontwikkelde technologie Tiles Laser Melding (TLM): de machine verplaatst telkens de laserunit met 5 lasers die slechts een beperkt deel van het totale bouwvlak bestrijken en kan zo grote onderdelen 3D printen. De software bepaalt de belichtingsstrategie zodat de overgang van het ene naar het andere kwadrant geen negatieve invloed heeft op de sterkte van het onderdeel. Op de foto is dit te zien aan de sprongen die het patroon aan de binnenzijde maakt. Het werkstuk (316L), dat een gietstuk voor de olie-industrie vervangt, heeft een diameter van 840 mm en ene hoogte van 425 mm. Door de interne koelkanalen weegt het onderdeel slechts 58 kilogram.

Het werkstuk dat Addcreative print met de TLM technologie.

Benieuwd wanneer de technologie voor groot 3D metaalprinten echt in de markt landt.

Back to top button