
Doorbraak 3D metaalprinten in de Benelux pas over 2 tot 3 jaar
De maakindustrie in de Benelux staat aan de vooravond van een vlucht in 3D metaalprinten. Dat zegt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux. De Britse fabrikant van onder meer de RenAM 500 3D metaalprinter heeft op de EMO 2017 een tweede stand in de Additive Manufacturing zone.
Renishaw deelnemer aan AM zone op EMO 2017
Renishaw heeft inmiddels een aantal RenAM 500 metaalprinters weggezet in de industrie. Met name dan in de VS, Polen, Frankrijk en het VK. Ook in de eigen productie gebruikt het concern de 3D metaalprinter. “Daar gebruiken we de machine vooral”, aldus Reinders Folmer. Deze industriële 3D metaalprinter is volledig in eigen huis ontwikkeld, met onder meer een geïntegreerde poederrecycling unit zodat de machine lange tijd volledig onbemand kan produceren (Lees ookdit artikel over hoe vaak je titaniumpoeder kunt recyclen)

15 metaalprinters per jaar
In Nederland staat de machine nog niet. Dat heeft vooral met de markt voor metaalprinten te maken, denkt Philippe Reinders Folmer. “De afgelopen jaren zijn er gemiddeld in de Benelux 15 metaalprinters per jaar verkocht. Ik zie nog geen trend dat het aantrekt.” Op korte termijn is hij dan ook gematigd positief over de markt. Dat neemt niet weg dat er wereldwijd in de metaalprintindustrie momenteel veel gebeurt. “Vooral op de achtergrond. Men houdt het geheim.”

We staan aan vooravond grotere beweging
Voor de toekomst is Philippe Reinders Folmer wel positief over de markt in de Benelux. Hij denkt dat over twee tot drie jaar de vraag los komt en de inzet van 3D metaalprinten hier gaat toenemen. “We staan aan de vooravond van een grotere beweging.” De hoge investeringskosten (8 ton tot 1 miljoen euro), het gebrek aan voor AM geschoolde medewerkers en het feit dat je moet herontwerpen voor 3D metaalprinten zijn nog drempels die de inzet afremmen.
Quantum Dental
Op de EMO in Hannover toont Renishaw de RenAM 500 metaalprinter met de eigen Quantum software voor de printjob voorbereiding en het aansturen van de machine. Nieuw is dat Renishaw een dentale versie van de software heeft ontwikkeld, Quantum Dental. Deze software herkent de componenten die in de dentale industrie geprint worden en geeft dan bijvoorbeeld zelf suggesties voor de juiste positionering. Renishaw ontwikkelt eigen software om niet afhankelijk te zijn van andere partijen. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met bijvoorbeeld Dassault Systèmes. Ontwikkelaars van beide concerns werken aan de verdere integratie van de Quantum software in onder andere Catia.
2 Comments