3D printmarktTechnology

Desktop Metal koopt met ExOne breed materiaalportfolio

Nieuwkomer binder jetting koopt een van de pioniers

Desktop Metal neemt ExOne over. De uitdager met binding jetting 3D metaalprinttechnologie neemt dus een van de pioniers in deze technologie over. De machines van ExOne vullen de ruimte tussen de vier 3D metaalprintsystemen van Desktop Metal, zegt CEO Ric Fulop in een toelichting. Hij verwacht dat beide bedrijven samen de acceptatie van 3D metaalprinten kunnen versnellen.


Hoe slim de zet van Desktop Metal CEO Ric Fulop om het bedrijf naar de beurs te brengen is, blijkt nu eens te meer. De overname van EnvisionTec was een relatief kleine, die van Aerosint vooral een strategische (zo zegt Fulop in de toelichting op de cijfers). Nu kan Desktop Metal diep in de portemonnee grijpen om een concurrent op het vlak van binder jetting metaalprinttechnologie in te lijven. Daarvoor betaalt Desktop Metal de aandeelhouders van ExOne $8,50 cash en $17 met aandelen. Vergeleken met de aandelenkoers van de afgelopen dagen, een premie van 43%.

Exone-machines vullen de gaten tussen de 4 DM machines

Begin dit jaar heeft ExOne de samenwerking met Rapida bekend gemaakt. Dat ontwikkelt binder jetting technologie en gebruikt water als bindmiddel.

Portfolio’s vullen elkaar aan

Beide CEO’s zijn enthousiast over het samengaan van de twee bedrijven. Ric Fulop ziet het portfolio van ExOne als aanvullend op dat van Desktop Metal. “ExOne’s aanbod zal de leemtes opvullen tussen Desktop Metal oplossingen. Zelfs waar de verwerkingscapaciteit vergelijkbaar is, zijn er verschillen in bouwvolumes en vice versa. Deze overname creëert een productgamma dat verwerkingscapaciteit en flexibiliteit combineert en ons in staat stelt het volledige spectrum van toepassingen aan te pakken op het vlak van snelheid, kosten, resolutie en stukgrootte”, zegt de CEO in een toelichting tegen analisten. De DM technologie  levert een 4 keer zo hoge productie uitgedrukt in gesinterde lagen vergeleken met de ExOne technologie. Deze laatste laat zich echter makkelijker tweaken voor andere materialen.

We zien een kans om digitaal gieten toegankelijker en goedkoper te maken

Meer dan 650 patenten en 45 materialen

Uit deze toelichting blijkt dat het Desktop Metal ook te doen is voor het patenten en de materialen. Met deze overname verdubbelt Desktop Metal het aantal patenten tot in totaal meer dan 650. De meeste hebben betrekking op binder jetting technologie. En ExOne heeft inmiddels meer dan 45 materialen voor de metaalprinters gekwalificeerd of in ontwikkeling. Ric Fulop: “Dat omvat enkelvoudig gelegeerde metalen, metaalmatrixcomposieten, technische keramiek, en materialen voor digitale gietstukken, zoals gedrukte mallen en kernen.” Met dit laatste, afkomstig van de zandprinters van ExOne, breidt Desktop Metal uit naar een nieuw marktgebied, de gietindustrie. Ric Fulop: “Wij zien een kans om de 3D zandprinttechnologieën van ExOne in combinatie met de goedkope hardware van Desktop Metal te gebruiken om digitaal gieten toegankelijker en goedkoper te maken.” Desktop Metal ziet met name kansen om de groeien in de markt voor groot formaat gereedschappen. Daarnaast beschikt ExOne over een zelf ontwikkeld en gepatenteerd 420i gereedschapmateriaal voor low cost composietmallen. Met dit materiaal kun je de mallen 3D printen inclusief support, die oplost in kraanwater. Ook gelooft Fulop in de AMClad technologie, waarvoor ExOne eerder dit jaar de rechten heet verworven en al een grote vliegtuigbouwer achter zich heeft als launching customer

Lees in Made-in-Europe Solutions Magazine meer over de AMClad technologie

ExOne, dat al 26 jaar bestaat, heeft momenteel 438 AM-systemen geïnstalleerd wereldwijd en zag in het tweede kwartaal de omzet met 30% toenemen en de orderportefeuille tot $49 miljoen. De verkoop gaat via de bestaande partners, zoals in de Benelux Bühlmann en Layertec.

Back to top button