Top story

Heeft de hele AM-industrie last van economische tegenwind?

Zwakke resultaten in Q4 en voorzichtigheid alom over voorspellingen 2023

Heeft de AM-industrie last van de wereldwijde onzekerheid in de industrie en de inflatie? De cijfers over 2022 laten een wisselend beeld zien, van matige groei tot zelfs omzetdalingen. Verliezen zijn er ook. Vooral als het om de vooruitzichten op korte termijn gaan, zijn de bedrijven voorzichtig. Voor de lange termijn blijft men vasthouden aan een sterke groei/


Het 4e kwartaal is doorgaans een goed kwartaal voor de 3D printerfabrikanten. Q4 2022 laat bij 3D Systems echter andere resultaten zien dan gewend. Het meldt over heel 2022 zelfs een omzetdaling en een verlies. 3D Systems heeft 2022 afgesloten met een omzetdaling van 12,6 procent (tot $538 miljoen) en een verlies van $122,7 miljoen. En Desktop Metal moet dankzij een afschrijving op  betaalde goodwill zelfs een boekhoudkundig verlies melden van $750 miljoen. De omzet nam wel sterker toe dan verwacht, maar met de vooruitzichten voor 2023 is het bedrijf voorzichtig.

3D Systems heeft erg veel last van zwakke dentale markt, waar anderen juist kansen zien

Onlangs heeft 3D Systems de ProJet MJP 2500W Plus geïntroduceerd, een 3D printer voor de juwelenindustrie. Hiermee kan men zeer gedetailleerde wasvormen printen voor het verloren was gieten. Het 3D printen van vormen kost niet meer dan enkele uren.

Europese markt blijft achter

3D Systems heeft vooral last van een daling van de omzet in de medische industrie, volgens CEO Jeff Graves toe te schrijven aan de inflatie. “Bij 3D Systems voelen we dit vooral in een significante afname van onze business in de dentale industrie, die significant is gekrompen doordat consumenten hun uitgaven verschuiving richting basisbenodigdheden.” De inflatie remt bovendien de investeringslust van klanten. Jeff Graves zegt verder dat het in Europa te maken heeft met een markt die achterblijft. “De economische onzekerheid en de vrees voor een recessie leidde ertoe dat sommige van onze klanten vooral in de maakindustrie voorzichtiger werden en nieuwe investeringen uitstelden”, zegt Graves. Daarnaast heeft Covid 19 in Azië in een groot deel van het jaar nog voor verstoring van supply chains en de reguliere business gezorgd.

3D printen van eindtoepassingen komt op gang

Desalniettemin is Graves is optimistisch, mede door de nieuwe platformen die 3D Systems dit jaar zal lanceren. Hij ziet ook sterke groei in andere segmenten dan de dentale, bijvoorbeeld in de industriële AM-markt. “De echte end use toepassingen beginnen toe te nemen. Het valt op hoeveel nieuwe eindtoepassingen er komen, zowel in kunststoffen als metaal.” 3D Systems verwacht dan ook dat de industriële AM-markt voor het concern met zo’n 15% gaat groeien in dit jaar. Het enige dat roet in het eten kan gooien, aldus Jeff Graves, is dat bedrijven hun uitgaven gaan terugschroeven vanwege aanhoudende recessievrees. “Maar de meeste klanten hebben een goede cash positie. Ze zijn bereid te investeren om het supply chain risico te verkleinen en de levertijden te verkorten.”

3D Systems had eind 2022 zo’n $568 mljoen aan cash en andere kortlopende fondsen, beschikbaar om te investeren in groei.

Desktop Metal schrijft fors af op goodwill

Desktop Metal kondigde recent een reorganisatie aan waarbij de productie geconcentreerd wordt op enkele plekken om zo kosten te besparen.

Omzetstijging en fors verlies

Desktop Metal weet dankzij een aantal overnames, waaronder die van ExOne, over heel 2022 een omzetstijging te melden van 86% tot $ 209 miljoen. In het laatste kwartaal groeide deze omzet echter met slechts 6,8%. Netto heeft Desktop Metal een verlies geleden in 2022 van $ ruim $740 miljoen, Daarvan komt ruim $ 498 miljoen door een afschrijving op goodwill op verschillende acquisities. Blijft een verlies over van $ 130,7 miljoen. En voor 2023 rekent het managementteam op een omzet die uitkomt tussen de $ 210 miljoen en $ 260 miljoen. In het slechtste geval dus een stilstand. In tegenstelling tot 3D Systems ziet Ric Fulop, CEO, juist een sterke markt voor 3D printen in de dentale industrie. Desktop Metal heeft bij het bekendmaken van de resultaten aangekondigd dat het gaat samenwerken met Align Technology, marktleider in intra-orale scanners waarvoor Desktop Metal een complete workflow aanbiedt, inclusief de 3D printers. Deze set zal in een abonnementsvorm op de markt komen. Voor Desktop Metal is de dentale markt een nieuwe afzetmarkt.

Omzet in Q4 boven verwachtingen

Over de dentale industrie denken de twee fabrikanten dus verschillend? Hoe zit het met de acceptatie en uitrol van 3D printen in de bredere maakindustrie? Ric Fulop blijft enthousiast hierover. De ruim $ 60 miljoen omzet in Q4 ligt aan de bovenkant van de verwachtingen. Nieuwe en bestaande klanten zoals Bayer, BMW, Cummins, Fraunhofer, Google, Carbon Motorsports en anderen hebben hieraan bijgedragen. Afgelopen jaar is Desktop Metal de grens van 1.100 geïnstalleerde 3D metaalprinters gepasseerd. Hij verwacht veel van nieuwe producten die het bedrijf gelanceerd heeft. “Wij verwachten dat de hele additive manufacturing markt tegen het einde van dit decennium is doorgegroeid tot zo’n $100 miljard. Dat is nog steeds minder dan 1% penetratie in de totale markt voor productietechnologie.”

Opschalen productie, minder prototypes printen

De groei van Desktop Metal zal in eerste instantie komen van grote OEM’s zoals BMW die bezig zijn op te schalen met additive manufacturing. Het concern verwacht echter ook veel van het brede portfolio, dat nog steeds verder wordt uitgebreid. Ric Fulop zegt in een toelichting dat de krimp waar menig speler in de AM markt mee te maken heeft vooral wordt veroorzaakt door een afname van het 3D printen van prototypes en tooling. “Wij profiteren met ons portfolio en ons aandeel dominante technologieën van het segment voor massaproductie, dat veel sneller groeit dan andere segmenten van deze industrie.”

Desktop Metal had eind 2022 een cashpositie van $ 184,5 miljoen.

Stratasys ziet omslag van prototyping naar eindonderdelen 3D printen

3DShape
Samen met 3D Shape wil Stratasys de dentale industrie versneld digitaliseren en laten 3D printen.

Stratasys: zes kwartalen op rij groei

Stratasys meldt over Q4 voor het zesde kwartaal op rij groei. Maar met een kanttekening. Het officiële cijfer laat een omzetdaling zien met 4,6%, gecorrigeerd voor contante wisselkoers en desinvesteringen, resteert een klein plusje: 1,7% ($651 miljoen versus $607 miljoen). Deze desinvestering betreft Makerbot, dat na de fusie met Ultimaker niet langer in de geconsolideerde winst- en verliesrekening van Stratasys meetelt. Over het volledige voorbije jaar meldt Stratasys een omzetplus van 7,3% maar een netto verlies van $29 miljoen (dat was een jaar eerder nog $62 miljoen). CEO Yoav Zeif zegt dat het concern in de startblokken staat om te groeien zodra de economische tegenwind gaat liggen. Zodra de bedrijven hun kapitaaluitgaven niet langer beperken zal het bedrijf profiteren van de groei die dan komt. De onzekerheid in de markt leidt tot langere verkooptrajecten en incidentele afzeggingen van orders.

Groei in materialen en support

Ook Zeif ziet een omslag van 3D printen voor prototyping naar eindproducten. “Voor het volledige jaar 2022 bedroegen onze inkomsten uit productie 32,5% van onze totale inkomsten, wat aantoont dat onze klanten momenteel de overgang maken van prototyping naar productie op schaal.” Als onderbouwing wijst hij op de groei van de omzet in consumables, bij Stratasys vooral materialen én support. Hier nam de omzet toe met 7,7% (11% tegen contante valuta’s). “Dit weerspiegelt het feit dat de hardwaregroei van onze installed base in 2021 en 2022 het gebruik stimuleert, wat een positief effect zou moeten hebben op de verkoop op lange termijn van verbruiksgoederen met een hogere marge.”

TruDent moet dentale sector digitaliseren

Ook voor Stratasys is de dentale sector een van de groeimarkten waar het bedrijf veel van verwacht. Volgens Zeif is de dentale industrie momenteel de grootste AM-markt als het om het 3D printen van eindonderdelen gaat. Voor deze dentale toepassingen heeft Stratasys onlangs TruDent gelanceerd, een nieuw hars voor de J5 Dentajet. Met dit FDA-toegelaten materiaal kunnen laboratoria permanente, natuurlijk ogende kunstgebitten 3D printen met nauwkeurige tandstructuur, kleur en doorschijnendheid op één doorlopende print. Het specifiek bedoeld voor gebruik bij de vervaardiging van uitneembare prothesen en tijdelijke kronen en bruggen.

Stratasys verwacht voor 2023 een omzet tussen de $620 en 670 miljoen. Het had eind 2022 bijna $328 miljoen in kas en was schuldenvrij.

Back to top button