Manufacturers

3D Systems lanceert instap en dental 3D metaalprinter

3D Systems heeft op Rapid.Tech de nieuwe 3D metaalprinter DMP Flex 100 getoond, die er ook in een dentale uitvoering komt. Deze print fijnere oppervlaktestructuren door een andere recoater. Interessant was ook de bouwplaat met een groot werkstuk, 3D geprint op een heel nieuw DMP Factory 500 Solution met drie laserstralen.

 

Werkstuk van nieuwe DMP Factory 500 Solution op Rapid.Tech

 

Het Amerikaanse 3D Systems is bezig met het hernoemen van de lijn metaalprinters. Ook het design wordt anders. De DMP Flex 100 en de DMP Dental 100 zijn hier twee actuele voorbeelden van. Beide versies hebben een bouwplatform van 10 bij 10 cm en een sterkere laserbron dan de vorige kleine metaalprinter. Het laservermogen in de nieuwe versie bedraagt nu 100 W. De compacte 3D metaalprinter is zodanig ontworpen, dat de gebruiker snel het materiaal kan wisselen. Daarmee richt 3D Systems zich met de standaard versie van de machine op bedrijven die prototypes printen en snel van legering willen wisselen. Op dit moment is er zowel een cobaltchroom- als rvs-poeder beschikbaar. Andere materialen zijn in ontwikkeling.

 

3D printen van kroon kost slechts 2,5 minuut

De dentale versie van deze kleine 3D metaalprinter beschikt over een andere recoater. Deze zorgt ervoor dat de oppervlaktekwaliteit verbetert. Er wordt namelijk een roller gebruikt die het poeder lichtjes aandrukt. Hierdoor wordt het nabewerken van bruggen en structuren tot een minimum beperkt. Deze roller voorkomt eveneens dat het poeder gaat klonteren. Deze recoater gaat 3D Systems ook toepassingen in de Flex 300. De DMP Dental 100 kan op een bouwplaat tot 90 kronen printen in minder dan 4 uur tijd. Dit betekent dus per kroon een productietijd van iets langer dan 2,5 minuut. Na het printen volstaat een warmtebehandeling van 25 minuten. De ontwikkeling van de nieuwe, compacte metaalprinters heeft voor een deel in Leuven plaatsgevonden.

 

Een voorbeeld van een product, 3D geprint door Thales Antennes, op de Factory 500 Solutions.

 

Product van productieprinter DMP Factory 500 Solutions

Op de Duitse 3D printbeurs liet 3D Systems eveneens een groot werkstuk zien, 3D geprint op de DMP Factory 500. Dit wordt de productiemachine, die veelal aangepast zal worden aan de klantspecifieke eisen. 3D Systems heeft de machine zo ontworpen dat de unit met daarin poeder en product in één keer gewisseld worden. Deze Removable Print Module (RPM) verkort de wisseltijd tot het absolute minimum. De Factory 500 Solution heeft een bouwvolume van een kubus van 500 mm. Bijzonder is dat elke laser het hele bouwplatform bestrijkt. De meeste andere fabrikanten kiezen ervoor om bij de overgangen in het bereik van de lasers de onderdelen te ‘stitchen’. Dat wil de Amerikaanse fabrikant niet. Daarom zet kiest de software van de machine bij meerdere werkstukken in één printjob ervoor om 3 lasers  drie onderdelen tegelijk te laten printen. Maar bij grotere producten kiest de software automatisch voor één laser.

Het systeem is schaalbaar voor productietoepassingen. Deze machine is momenteel in bètatest bij klanten.

 

 

Back to top button