Top story

AM for Production: stap in de workflow van additive manufacturing

Unieke opzet van beursvloer brengt elke stap in AM-proces prominent in beeld

Met een unieke indeling van de beursvloer brengt AM for Production eind maart elke stap in de implementatie van additive manufacturing prominent in beeld. Dat biedt niet alleen bezoekers een bijzondere beleving; exposanten vinden er precies de plek voor hun oplossing in het AM-proces, zegt programmamanager Bart Kooijmans.


De countdown voor de eerste editie van AM for Production, eind maart, loopt. Nog ruim twee maanden en aanbieders van AM-technologie, onderzoeksinstellingen, branche-organisaties én gebruikers tonen in de Brabanthallen in Den Bosch de kansen die ontstaan als je de nieuwe productietechnologie toepast. Tegelijkertijd tonen ze hoe je additive manufacturing inpast in de huidige productieprocessen. “Bezoekers lopen letterlijk en figuurlijk door de hele AM-workflow als ze de beursvloer opgaan. Beginnend bij software via pre-process en materialen langs de industriële 3D printers naar post processing”, zo schetst Bart Kooijmans, Programmamanager bij Mikrocentrum, de unieke opzet van AM for Production. Daarnaast zijn er demopleinen met concrete toepassingen en twee lezingenruimten.

Welke meerwaarde genereren hightech toeleveranciers met AM voor hun klanten?

Waarom ASML AM inzet

Additive manufacturing – oftewel 3D printen – is de hype voorbij. In landen als Duitsland, Italië en de VS, investeert de maakindustrie momenteel fors in de nieuwe technologie. In Nederland begint de omslag te komen. De interesse voor de AM Masterclass tijdens de Precisiebeurs was zeer groot. Tijdens deze sessie deelden onder andere VDL ETG, KMWE Precision en NTS hun ervaringen met metaal AM en vooral de businesscases die zij hebben ontdekt. “Zij lieten zien dat de technologie werkt, goede hightech componenten produceert en welke meerwaarde ze hiermee voor hun klanten genereren”, zegt Bart Kooijmans. De grote opkomst bij het laatste Techcafé Additive Manufacturing van Mikrocentrum en DSPE in december bevestigde de belangstelling vanuit de hightech industrie. Hessel Maalderink, AM competence co-lead bij ASML, zei toen dat ASML -machines ondertussen al 200 onderdelen bevatten die met AM zijn geproduceerd. “Deze onderdelen hebben alle voordelen van de nieuwe productietechnologie.” Gewichtsbesparing, functie-integratie, complexiteit en een eenvoudigere supply chain: alle voordelen van additive manufacturing. “Het zijn onderdelen die vaak niet anders te maken zijn”, aldus Maalderink tijdens het Techcafé.

De ontwikkelingen maken de belofte van AM beschikbaar in productieketens

Grenzen verleggen

Nu OEM’s als ASML maar ook grote bedrijven uit de olie- en gasindustrie AM gaan inzetten, wordt het belangrijk de industrie de mogelijkheden van AM en de processtappen te tonen, meent Bart Kooijmans. “AM for Production wordt het verbindend element voor het AM-ecosysteem in de Benelux. Hier wordt duidelijk hoe je met AM de grenzen van wat mogelijk is in de hightech industrie verlegt.  En wat nodig is om AM in je productieproces in te zetten.” Pushing possibilities with AM as production technology is niet voor niets de slogan. Niet alleen ASML gebruikt AM als productietechnologie. Ook in andere sectoren is deze omslag zichtbaar, merkt Maick Klaassen van QDP. Het Nederlandse bedrijf ziet de groep klanten die eindonderdelen laat 3D printen gestaag groeien. “Sinds drie jaar runnen we een succesvolle AM-service die hoogwaardige onderdelen voor eindgebruikers produceert. Enorme stappen in de ontwikkeling maken de belofte van deze technologie nu beschikbaar voor gebruik in onze productieketens.”

koper 3d printen
Amnovis, een van de exposanten, zal onder meer toepassingen van 3D printen met puur koper demonstreren.

De juiste keuzes maken

De opzet van het evenement, waarbij bezoekers langs alle stappen in het proces lopen, maakt AM for Production eind maart interessant voor alle partijen die een rol spelen in het proces. Ze kunnen de bezoekers precies tonen waar in het AM-proces hun oplossing, hun technologie of hun materiaal een meerwaarde oplevert. “Het implementeren van nieuwe productietechnologieën zoals AM vereist  een goed inzicht in de state-of-the-art mogelijkheden versus specifieke eisen. De juiste keuze maken voor technologie en strategie is cruciaal voor succes”, zegt Ruben Wauthle, founder en CEO van Amnovis, één van de exposanten op AM for Production.

Naast de state-of-the art AM productieoplossingen en de implementatiestappen toont AM for Production ook de businesscases van bedrijven die de technologie succesvol inzetten. Deze pioniers delen hun kennis, zowel op de demopleinen als tijdens de lezingen. “Hierbij houden we de focus op AM als productietechnologie voor eindproducten. Daar gaat dit event over. AM for Production geeft een totaal overzicht van de technologie waarmee producerend Nederland komende jaren de grenzen gaat verleggen”, zegt Bart Kooijmans tot slot.

Heb je interesse voor de mogelijkheden om een processtap op AM for Production mee zichtbaar te maken, hier vind je alle informatie.

Foto: kwaliteitscontrole is een van de stappen in het AM-proces. Renishaw demonstreert dit met automatisering en meettechnologie uit de mechanische bewerking.

Back to top button