Applications

Digitalisering en AM game changer voor toekomstige supply chains?

Industrieforum op BIC toont hoe AM leveringsproblemen helpt vermijden

Wereldwijd kampt de industrie nog steeds regelmatig met problemen in supply chains. Bieden digitalisering en additive manufacturing een oplossing? Het antwoord op die vraag staat centraal in het Industrieforum: Future Digital Supply Chain van de Duits-Nederlandse Handelskamer op de Brainport Industries Campus.


Additive manufacturing maakt lokale productie mogelijk. Onderdelen niet de halve wereld over verschepen maar 3D printen dichtbij de plek waar ze nodig zijn. Bij thyssenkrupp Marine Systems is dit geen toekomstscenario meer. Of complexe onderdelen zijn eenvoudiger te maken. In de zomer van 2019 was het thyssenkrupp TechCenter Additive Manufacturing ‘s werelds eerste fabrikant van 3D-geprinte onderdelen voor maritieme toepassingen die een fabrikantengoedkeuring kreeg van het DNV GL. Het certificaat garandeert dat de materiaaleigenschappen van de afgewerkte componenten overeen komen met gedefinieerde normen die door onafhankelijke testinstituten zijn afgegeven.

thyssenkrupp Marine Systems 3D print gecertificeerde metalen componenten voor marineschepen

Een manifold, een van de onderdelen die thyssenkrupp Marine Systems 3D print. (Foto thyssenkrupp Marine Systems)

Disruptieve impuls voor de scheepsbouw

Voor thyssenkrupp Marine Systems is dit een belangrijke stap geweest op weg naar serieproductie met AM. Het marineconcern wil de technologie onder meer gebruiken voor serieproductie van kleine batches maar ook voor de productie van reserve onderdelen. Tijdens het Industrieforum op BIC is Jannis Kranz, AM Expert bij thyssenkrupp Marine Systems, een van de sprekers. Hij gaat specifiek in op de disruptieve impulsen die AM-technologie aan de bouw van marineschepen geeft.

Digitale magazijnen

Tijdens het Duits-Nederlandse Industrieforum op 8 februari 2023 laten sprekers zien hoe digitalisering en additive manufacturing kunnen bijdragen aan het oplossen van de globale problemen waarmee supply chains te maken hebben. Platformen spelen een belangrijke rol in de toekomstige supply chain modellen. Pieter Ruijssenaars, oprichter en CEO van DiManEx, laat zien hoe dit Nederlandse bedrijf supply chains digitaliseert en daarmee robuuster en minder kwetsbaar maakt. 3D printen speelt hierin een belangrijk rol. Het DiManEx Platform helpt organisaties snel te bepalen welke onderdelen geschikt zijn voor 3D printen, zowel technisch als zakelijk gezien. Vervolgens worden ook de – meestal – oude 2D-tekeningen omgezet in een digitale twin en maakt het fysieke magazijn plaats voor digitale warehousing. 3D printing on demand voorkomt vertragingen in leveringen en hoge voorraadkosten.

Wat heeft 3D printen met Spotify te maken?

3D printen in verpakkingsindustrie

Een ander Duits bedrijf dat al jaren ervaring heeft met 3D printen van eindtoepassingen is Gerhard Schubert, fabrikant van verpakkingsmachines. Vooral fabrikanten van consumentengoederen profiteren van additive manufacturing: door hun snelle beschikbaarheid vergemakkelijken op maat gemaakte en ge-3D-printe onderdelen de aanpassing van verpakkingslijnen aan nieuwe producten. In branches waarin verpakkingen snel wijzigen, denk aan speciale verpakkingen rond de feestdagen, zorgt 3D printen zo voor méér flexibiliteit van de verpakkingslijn. Gerhard Schubert heeft voor deze toepassing enkele maanden geleden een eigen 3D printer op de markt gebracht, de Partbox. In combinatie met een digitaal platform met 3D designs kunnen klanten eenvoudig hun eigen op maat gemaakte onderdelen printen om hun verpakkingslijn snel aan te passen.

Minder afval

Naast flexibiliteit zorgt dit voor minder afval. “Veel producten uit de consumptiegoederensector zijn vanwege hun vorm moeilijk te verpakken. Conventionele grijpers in verpakkingsmachines zijn niet altijd ideaal afgestemd op de goederen en ze kunnen producten laten vallen tijdens het verpakkingsproces”, legt Conrad Zanzinger, CTO, uit. Maar het wordt anders wanneer de grijpers dankzij 3D printen zijn afgestemd op het voedings- of cosmeticaproduct. Niet alleen verloopt het proces in de machine betrouwbaarder, maar er is ook minder afval omdat de producten veilig in de verpakking worden geplaatst en niet uit de greep van het gereedschap glippen. Marcus Schindler, directeur engineering, gaat tijdens het Industrieforum in op het thema serieproductie met batchgrootte 1 en wat 3D printen met Spotify te maken heeft.

Hexagon heeft recent geïnvesteerd in Divergent, dat met AM een nieuw productieconcept voor auto’s ontwikkelt.

Kwaliteitsborging in AM-proces

Tot slot gaat Mathieu Pérennou, Additive Manufacturing Solutions Director bij Hexagon Manufacturing Intelligence, in op het redisgnen van onderdelen voor AM en produceren van AM-producten met gewaarborgde kwaliteit. Hexagon MI zet sterk in op additive manufacturing met de design- en simulatie software. Behalve dat Hexagon AM als een technologie ziet om leveringsketens minder kwetsbaar te maken, beschouwt het AM ook een groene productietechnologie. Onlangs investeerde het concern 100 miljoen dollar in het Amerikaanse Divergent Technologies. Dat ontwikkelt met de DAPS technologie (Divergent Adaptive Production System) een alternatief productieconcept voor in de automobielindustrie dat inzet op locale, flexibele productie. Met de investering kan Divergent een wereldwijd net werk bouwen van DAPS fabrieken. Precies het concept van decentrale productie met korte toeleverketens.

Deelnemers aan het Industrieforum krijgen na de presentaties een rondleiding over de Brainport Industries Campus. Ze bezoeken dan onder andere Additive Centre, DiManEx, Hexagon, K3D/FIT en Werk24. Het Industrieforum begint 8 februari om 12.00 uur. Deelname is gratis mits aanmelding vooraf. Het aantal plaatsen is beperkt.

Back to top button