3D printmarkt

Desktop Metal snijdt opnieuw fors in personeelsbestand

Nog 4 hubs in de Verenigde Staten blijven over

Desktop Metal gaat opnieuw in het personeelsbestand snijden. Dit keer zal in de VS afscheid worden genomen van bijna 1 op de 7 medewerkers. Vier fabrieken gaan dicht en de activiteiten worden geconcentreerd in vier  hubs. Dit moet dit jaar $ 50 miljoen aan extra besparingen op leveren. Samen met het vorig jaar aangekondigd besparingsplan moet dit de kosten met $100 miljoen per jaar gaan drukken.


De bezuinigingen worden aangekondigd als een beslissing die investeringen en activiteiten prioriteert in overeenstemming met het genereren van inkomsten op korte termijn, zodat het bedrijf zijn financiële doelstellingen op lange termijn kan bereiken. Verleden jaar heeft CEO Ric Fulop ook al een regorganisatie doorgevoerd waarbij 12% van de medewerkers de baan verloor. In de nieuwe ontslagronde gaat het om 15% oftewel 180 medewerkers.

Teken aan de wand voor hele sector of doet DM wat je na acquisities moet doen: reorganiseren?

Ric Fulop CEO van Desktop Metal (foto’s Desktop Metal)

Marges verbeteren

“Deze kostenbesparingen zullen ons helpen de marges te verbeteren en de kosten te verlagen om onze weg naar winstgevendheid te versnellen. De Additive Manufacturing industrie blijft verder volwassen worden en uitbreiden, zelfs in een uitdagende macro-economische omgeving”, aldus Ric Fulop, oprichter en CEO van Desktop Metal. De reorganisatie sluit wel aan bij het stroomlijnen van de organisatie na het doen van de nodige overnames in de afgelopen jaren. Er komen vier hubs waar Desktop Metal alle activiteiten gaat concentreren: Massachustes, Pennsylvania, Texas en Midwest. De activiteiten in Canada worden blijkbaar volledig afgebouwd. De geplande personeelsreductie is 15%. Binnenkort worden de resultaten over Q4 2022 gepresenteerd.

Rest van de markt?

De beursgenoteerde AM-bedrijven moeten nog met hun resultaten over het laatste kwartaal naar buiten komen. Kan deze aankondiging van Desktop Metal als een zwak signaal voor de hele markt worden opgevat? Of doet Desktop Metal wat andere bedrijven uit de sector in het verleden hebben nagelaten: na overnames de zaak stroomlijnen en verdubbelingen eruit halen? De kans is groot dat dit laatste de boventoon voert. Er worden duurdere systemen verkocht: de verkoopwaarde stijgt sneller dan het aantal verkochte 3D printers, aldus marktonderzoeker IDTechEX.

Na een aanvankelijke opleving va de beurskoers is Desktop Metal vrijdag op een koers van $2,13 geëindigd. In januari 2021 bereikte het aandeel een hoogste koers van $22,97.

Back to top button