Manufacturers

Desktop Metal gaat reorganiseren en organisatie stroomlijnen

Fabrikant neemt afscheid van 12 procent van de medewerkers

Desktop Metal gaat de organisatie die fors is gegroeid door overnames, de komende maanden reorganiseren en stroomlijnen. Ongeveer een op de acht medewerkers zal moeten afvloeien als gevolg van de integratie van de verschillende acquisities. De komende twee jaar moet dit minstens $100 miljoen opleveren.


De overnames die Desktop Metal vorig jaar heeft afgerond, hebben bijgedragen aan de groei omdat de aandacht vooral is uitgegaan naar het plukken van de vruchten van de acquisities. Hierdoor zijn de kosten echter eveneens opgelopen, onder andere door de vele vestigingen die wereldwijd erbij zijn gekomen. De reorganisatie die Desktop Metal nu aankondigt, is het resultaat van een grondige evaluatie van zowel het portfolio als de operationele business, zegt Ric Fulop, CEO over de aangekondigde strategische integratie.

Maatregelen moeten over twee jaar $100 miljoen besparing opleveren

Reorganisatie in ondersteunende functies

Door het samenvoegen van vestigingen en functies en een striktere focus op product- en ontwikkelprogramma’s, denkt Desktop Metal met zo’n 12 procent minder medewerkers verder te kunnen gaan. Dat is deze week bekend gemaakt aan de Amerikaanse werknemers. Wat betreft het ontslag van medewerkers buiten de VS, zal het tijdstip afhangen van de lokale regelgeving. Een kernpunt uit de aangekondigde reorganisatie is het stroomlijnen an de operationele structuur van alle bedrijven. Sleutelfuncties zoals engineering, productie, marketing, HR, finance, juridische zaken en klantenservice worden samengevoegd onder de vlag van Desktop Metal. De afzonderlijke merken blijven bestaan. Dit zijn onder andere Desktop Health, ETEC en ExOne alsook enkele kleinere acquisities zoals Adaptive3D, Aerosint en Aidro, Desktop Labs, Figur and Forust.

Een van de groeimarkten voor Desktop Metal is de gezondheidszorg. De lijn 3D printers voor medische toepassingen, waaronder de dentale industrie, wordt nu onder de merknaam Einstein op de markt gebracht.

Liquiditeitspositie

De reorganisatie moet de kostenstructuur van het bedrijf verbeteren. Desktop Metal groeit weliswaar hard door de overnames en doordat de leveringen van de eigen metaalprinters op gang komt, tegelijkertijd lopen de kosten hard op. Eind maart had het bedrijf nog $317 miljoen cash en korte termijn investeringen in kas. Dit is inclusief de opbrengst van een converteerbare obligatie van $115 miljoen. De reorganisatie moet in de tweede helft van het jaar al $20 miljoen opleveren en uiteindelijk $100 miljoen. Desktop Metal noemt in het persbericht de financiële positie van het bedrijf robuust. De liquiditeitspositie is sterk. Dankzij de reorganisatie verwacht het break even te draaien qua EBITDA resultaat.

Back to top button