Applications

Amnovis en BAAT Medical: versnelling go-to-market nieuwe AM implantaten

Turnkey speler in medische sector en AM-bedrijf slaan handen ineen voor kortere go-to-market voor klanten

Amnovis en BAAT Medical willen de ontwikkeling en productie van innovatieve medische hulpmiddelen die met additive manufacturing worden geproduceerd, versnellen. Ook de ontwikkeling van innovatieve verdienmodellen voor deze hulpmiddelen moet een impuls krijgen. Daartoe sluiten de twee bedrijven een samenwerkingsovereenkomst.


Sneller van idee tot goedgekeurd product

Baat Medical is een turnkey dienstverlener voor medische hulpmiddelen. Al 22 jaar ondersteunt het bedrijven in de ontwikkeling, industrialisatie, levenscyclusbeheer en ook in de CE/FDA procedures voor medische hulpmiddelen. De focus ligt op de orthopedische en traumazorg, waarvoor meer dan 300 projecten zijn voltooid. Gert Nijenbanning, Managing Director van BAAT Medical, gelooft dat additive manufacturing een rol gaat spelen in de nieuwe bedrijfsmodellen voor medische hulpmiddelen. Door samen te werken met Amnovis, dat kan bogen op een expertise en ervaring met additive manufacturing van medische producten kunnen ze klanten sneller door de ontwikkelings-, validatie- en productiefasen van hun nieuwe producten heen leiden “Wij geloven dat efficiëntie in ontwikkeling en productie in de hele keten essentieel is om investeringen in innovaties van medische hulpmiddelen haalbaar te houden, vooral voor Europese markten waar de MDR een realiteit is”, zegt Nijenbanning.

De gezamenlijke technologie roadmap moet de innovatie in medische implantaten een impuls geven.

Flexibel opschalen

BAAT Medical is een pionier in de engineering en ontwikkeling van 3D-geprinte rug implantaten, resulterend in meerdere CE-markeringen en FDA-goedkeuringen. Tot nog toe heeft het meer dan 50.000 implantaten vervaardigd. De oprichters van Amnovis, Ruben Wauthle en Peter Mercelis, hebben een bewezen staat van dienst, die teruggaat tot 2008, in het gebruik van AM om high-end producten te maken. Ze waren een van de eersten die L-PFB gebruikten voor het printen van titanium medische hulpmiddelen, zoals orthopedische en spinal implantaten. Amnovis beschikt momenteel over een AM-workflow en -productieplatform dat ISO 13485:2016 gecertificeerd is. “Digitale procesautomatisering stelt ons in staat om volledige traceerbaarheid en herhaalbaarheid te bieden om de productie van standaard en patiëntspecifieke AM-medische apparaten flexibel op te schalen”, zegt Ruben Wauthle, die veel potentieel ziet in het gezamenlijk innoveren van verschillende AM-toepassingen voor medische hulpmiddelen. Klanten kunnen door de expertise van beide bedrijven profiteren en veel sneller met hun medische producten de markt op komen.

3D printen naar hoger niveau tillen

Naast de aandacht voor de businesskant, wat voor startups en OEM’s een kortere time-to-market betekent, zetten Amnovis en BAAT Medical hun kennis in om tot betere 3D geprinte medische hulpmiddelen te komen. “Samen willen we voortbouwen op de complementaire expertise van Amnovis en BAAT Medical om 3D-printen van medische hulpmiddelen naar een hoger niveau te tillen”, aldus Gerard Nijenbanning.

Amnovis is komende week een van de exposanten op RapidPro, dit jaar onderdeel van 3D Production Days in Eindhoven.

Back to top button