3D printmarkt

3D printindustrie blijft in recessie; rebound in 2021?

Interesse en positieve signalen van klanten, voeden de verwachtingen in de 3D printindustrie dat 2021 een jaar van herstel kan worden. De sector verwacht een forse post-pandemie opleving. Die conclusie trekt marktonderzoeker Chris Connery, VP of Global Research bij Context. Volgens hem moet je vooral binder jetting en 3D printen met composieten dit jaar in de gaten houden.


Context heeft de verkoopdata over het 3e kwartaal van 2020 verzameld. Deze tonen een sterke groei ten opzichte van eerdere kwartalen in het voorbije coronajaar. Maar de 3D printindustrie blijft als geheel in een recessie als gevolg van de pandemie, is de conclusie van de Britse marktonderzoekers. In de Professional klasse stegen de verkopen op kwartaalbasis met 9%, maar daalden op jaarbasis (vergeleken met 2019) met 12%. In de Designklasse zijn deze cijfers respectievelijk 16% en – 11% en in de Industrial klasse 22% en min 21%.

Context ziet dat positieve signalen de verwachtingen voor herstel voeden

Loctite swab
De portfolioverbreding zoals Stratasys doet met de overname van Origin, jaagt de toekomstige groei aan, aldus Context.

Chinese fabrikanten boven niveau 2019

Vrijwel alle grote spelers in de Industrial klasse (boven de $100.000) hebben hun verkopen zien stijgen met dubbele cijfers tegenover het tweede kwartaal van 2020. De Chinese fabrikanten zoals Farsoon, HBD en Union Tech zaten zelfs boven de verkopen van 2019. Ook relatieve nieuwkomers, zoals Origin, Nexa3D en Flashforge hebben in dit segment bijgedragen aan een groei op kwartaalbasis.

Minder thuis werken, minder 3D printers

De aanbieders van Professional printers, de betere desktopsystemen, hebben gemerkt dat minder mensen thuis zijn blijven werken dan eerder in 2020. In totaliteit daalden de verkopen op jaarbasis met 12%, waarmee de sterke groei in de eerste helft van 2020 teniet is gedaan. Raise3D, Markforged, Photocentric en Stratasys met onder andere Makerbot, wisten in dit segment wel méér printers te verkopen. Stratasys en 3D Systems slaagden daar ook in in de Design klasse, waarin eveneens EnvisionTEC groei meldt. Dat laatste komt dan vooral door meer gebruik van de EnvisionTEC 3D printers.

Verkoop goedkope LCD printers door het dak

Het segment waarin de verkoopaantallen door het dak zijn gegaan, is de LCD 3D printers in de Personal klasse, printers onder $2500. Wereldwijd zijn er in Q3 42% meer van deze systemen verkocht dan een jaar eerder. Phrozen uit Taiwan is een van de nieuwkomers die met succes in dit segment aan de weg timmert. In dit segment zijn vooral de kits die je nog zelf moet samenstellen populair.

Desktop Metal
De nieuwkomers, zoals Desktop Metal, hebben de afgelopen tijd de groei aangejaagd. Binder jetting is een van de technieken die je dit jaar in de gaten moet houden, aldus de onderzoekers van Context.

Optimisme voor de langere termijn

De hamvraag is: wat gaat 2021 brengen? Chris Connery van Context zegt in een toelichting op de cijfers dat veel bedrijven wereldwijd nog steeds een rem hebben op kapitaalsuitgaven. Dat beperkt de installatie van nieuwe 3D printers. “Desalniettemin melden bedrijven veel interesse en een oplopende vraag. Dat voedt de verwachtingen voor een sterke rebound in 2021.” Voor de lange termijn houdt hij vast aan een sterke groei van zowel metaal als kunststof 3D printers die zich richten op volumeproductie. Hij rekent dit jaar op een groei van het aantal verkochte 3D printers in de Industrial klasse met 15% op jaarbasis. Tot 2024 rekent hij zelfs op een gemiddelde groei van dit marktsegment met 19% per jaar. De kerntechnologieën zullen zowel binder jetting zijn in het Industrial segment als composieten 3D printen in de Industrial, Design en Professional prijsklasse. Bij Context verwacht men dat metaal binder jetting dit jaar flinke stappen gaat maken. Nieuwe aanbieders van 3D printers voor composieten zullen deze markt een impuls gaan geven. Verder verwacht hij dat uitbreiding van het portfolio, zoals Stratasys gedaan heeft, de industrie eveneens weer op groeipad gaat brengen.

Back to top button