Applications

Bijna helft Markforged klanten vervangt klassieke maakdelen door 3D printen

Ruim 40 procent van de klanten van Markforged 3D print onderdelen ter vervanging van conventioneel gemaakte maakdelen. Die conclusie trekt Markforged op basis van een wereldwijd onderzoek onder gebruikers van zowel de Metal X, Mark Two en X7 printer. Ruim 79 procent van de onderdelen die de deelnemers 3D printen, vervangt met name stalen en aluminium onderdelen.


Vorig jaar voorspelde EY in een onderzoek naar de 3D printindustrie dat de verschuiving richting het maken van functionele onderdelen pas in 2022 zichtbaar zou worden. 46% van de deelnemers aan dit onderzoek gaf aan dan pas 3D printen in te gaan zetten voor onderdelen die in de eindtoepassing terecht komen. Dat punt is vandaag, twee jaar eerder, al bereikt, schrijft Markforged in het whitepaper Additive Manufacturing Today.

Markforged ziet bij klanten het 3D printen opschuiven naar functionele onderdelen

In Nederland is Tenderworks een van de Markforged klanten die functionele onderdelen print die direct in de overzetboten voor jachten worden toegepast.

Supply chains veranderen

3D printen verandert al wereldwijde supply chains. Met die opmerking begint Markforged het whitepaper waarin de onderzoeksresultaten worden gedeeld. Volgens de Amerikaanse fabrikant zullen veel van de experts die al lang roepen dat 3D printen disruptieve veranderingen op gang zal brengen nog lang moeten wachten voordat massaproductie economisch en technisch haalbaar is met 3D printen, behalve voor een aantal nichetoepassingen. Dat heeft volgens het Amerikaanse concern veel te maken met de manier waarop ze naar de technologie kijken. Daar zit namelijk de sleutel in die tot een doorbraak leidt.

bron: Markforged

Vier succesfactoren

Uit het onderzoek van Markforged blijkt dat de meeste klanten beginnen met het 3D printen van opspangereedschappen en prototypes. Daarna schakelen engineers al snel over naar het vervangen van metalen componenten. 20% van de deelnemers print fixtures, 40% functionele onderdelen en 10% zet de 3D printers in voor onderhoudsklussen. In een kwart van de toepassingen gaat het om het vervangen van aluminium CNC-stukken, in bijna een kwart om stalen CNC-stukken die vervangen worden. In totaliteit hebben de deelnemers aan het onderzoek meer dan 100 usecases ingestuurd. Analyse daarvan wijst uit dat het succes van de toepassing vooral steunt op vier factoren.

Wat zorgt voor de doorbraak?

Betere performance door de ontwerpvrijheid staat volgens het onderzoek bovenaan. Daarna komt duurzaamheid: producten met een lange levensduur dankzij high end materialen zoals het vezelversterkte Onyx materiaal van Markforged. Nauwkeurigheid en repeatability is de derde pijler waarop succesvol 3D printen stoelt. En tot slot noemen de deelnemers aan het onderzoek de gemakkelijke toegankelijkheid van het platform en 3D printen vanuit de cloud, waardoor on-demand productie en digitale voorraden lange en kostbare supply chains vervangen. Dat zijn de factoren waarmee volgens het Amerikaanse bedrijf de doorbraak van 3D printen als productietool tot stand komt. Onder aan de streep is de oplossing een toegankelijk en hanteerbaar proces.

De koeler voor de krimphouder die PTZ zelf print met de Metal X.

Koper voor afkoelen krimphouder

In het whitepaper wordt een aantal toepassingen verder toegelicht. Een van de toepassingen is een koeler voor een krimphouder voor CNC gereedschappen. De Duitse prototypebouwer PTZ heeft deze geprint met koper op de Metal X. Het resultaat is 38% tijdbesparing bij het wisselen van de gereedschappen in de krimphouder.

Van de deelnemers aan het Markforged onderzoek is 47% afkomstig uit de maakindustrie, 22% uit de automotive en 12,5% uit productontwikkeling. De andere deelnemers komen  uit sectoren zoals de medische-, luchtvaart- en elektronica-industrie en andere.  

Hier vind je meer informatie over de toepassingen die de klanten hebben ingestuurd. In de Benelux kun je onder andere bij AMR Europe terecht voor de Markforged 3D printers.

Back to top button