software

SDK kit integreert Stratasys FDM printers in Industrie 4.0

Stratasys zet met een SDK kit voor GrabCad software een stap in het industrialiseren van de inzet van zowel de Fortus als F123 serie 3D printers. Hiermee wordt het gemakkelijker om deze 3D printers te koppelen aan ERP, PLM, MES en andere enterprise softwaresystemen. Link3D en Identify3D zijn een van de eerste partners die de SDK-kit gebruiken de Stratasys printers aan hun software te koppelen. Zelf biedt Stratasys ook al twee oplossingen aan.


Als additive manufacturing een kerncomponent in digitale fabriek wil zijn, is connectiviteit een onmisbare voorwaarde. De Amerikaanse MTConnect interface, waar Stratasys voor gekozen heeft, biedt slechts een deeloplossing Deze standaard staat tot nog toe alleen communicatie in één richting toe, namelijk vanuit de machine richting softwareapplicaties van derden. Om in twee richtingen te communiceren introduceert Stratasys nu een GrabCad Software Development Kit (SDK). Deze maakt zowel voor de Fortus F900, Fortus 450mc alsook de F123 FDM printers tweeweg communicatie mogelijk.

Link3D en Identify3D een van de eerste externe gebruikers

Integratie in Industrie 4.0 netwerken

“Wil 3D printen het volledige potentieel op de fabrieksvloer kunnen benutten, moeten bedrijven gemakkelijk, veilig en schaalbaar hun AM systemen kunnen integreren in bestaande Industrie 4.0 oplossingen voor de productieomgeving”, zegt Greg Gorbach, Vice President of Digitization ad IoT bij de ARC Advisory Group. Want alleen dan kun je echt de stap zetten naar een digitale workflow. Een goed voorbeeld van wat hiermee mogelijk wordt, demonstreert Link3D, een de eerste externe partijen die de SDK kit hebben gebruikt om een interface naar de MES software van Link3D te ontwikkelen.

Gecontroleerd dataverkeer

Identify3D is een andere partij die het mogelijk maakt om de Stratasys printers te integreren in de software voor een veilig dataverkeer. Identify3D levert oplossingen om het gebruik van data voor het AM-proces te controleren en de beheersen, inclusief een digital right management systeem waarmee voorkomen wordt dat er ongeautoriseerd kopieën van een product worden geprint. Identify3D zorgt ervoor dat alle dataverkeer gecontroleerd kan worden, inclusief dat naar de Stratasys 3D printers.

Smart industry verdienmodellen

Stratasys verwacht dat een verbeterde API connectiviteit de weg naar nieuwe verdienmodellen opent. Luchtvaartmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld met een digitale sleutel van de vliegtuigbouwer hun eigen vervangingsonderdelen 3D printen. Distributed manufacturing is een ander model dat gemakkelijker gerealiseerd kan worden: OEM’ers kunnen on the fly beslissen waar en op welke machines onderdelen geprint worden. Onder andere de software van Identify3D past in zo’n model. “Additive manufacturing maakt het mogelijk om bijna alles waar dan ook snel te produceren. Dat is de wendbaarheid die klanten nodig hebben in een tijd van supply chain disruptie”, zegt Dick Anderson, senior vice president for manufacturing bij Stratasys.

Back to top button