ApplicationsTechnology

TÜV: concept digitale certificatie AM componenten

TÜV SÜD presenteert op Formnext een concept voor digitale certificatie van additief geproduceerde onderdelen. Cruciaal onderdeel hierin is de digitale vingerafdruk van het product.


Georg Reischle, hoofd AM bij TÜV SÜD: “In de concept studie laten we zien dat als alles volgens specificaties geprint is en je kunt dit aantonen, geen aanvullende kwaliteitsborging nodig is.” Hiermee wordt een stap gezet in de richting van volledig digitale QA. Daarmee kan het totale proces volgens hem aanzienlijk versneld worden. De digitale vingerafdruk van de AM componenten, die op meerdere locaties kan worden opgebouwd, waarborgt transparantie in de kwaliteit van elk 3D geprint onderdeel.

Lees ook het artikel over het eID voor AM-producten dat Sirris ontwikkelt

Paradigmashift nodig

Wil additive manufacturing op industriële schaal doorbreken, dan is een paradigmashift in proceskwalificatie nodig, zegt Reischle. “Alle kwaliteit kritische factoren vereisen product-specifieke controle. Hardware, software en materialen bepalen samen de producteigenschappen.”

Digitale tweeling in certificatie

Tijdens de mtc3 conferentie zei Holger Lindner van het kwaliteitsborgingsinstituut nog dat het belangrijk is dat machines in de waardeketen digitaal gekoppeld worden. Zo ontstaat niet alleen input voor een dashboard dat de voortgang van het proces zichtbaar maakt, je kunt tevens data verzamelen en analyseren. “Als je die valideert, kun je met een digitale tweeling verder simuleren.” Hij ziet in de toekomst van kwaliteitsborging een belangrijke rol weggelegd voor de digitale tweeling TÜV SÜD presenteert in Frankfurt een 3D printing service netwerk van gekwalificeerde AM-bedrijven, waaronder Blue Production, Evonik, Protiq, Siemens Mobility en Toolcraft.

TUV Sud AM
Toolcraft is een van de eerste AM-bedrijven die gecertificeerd zijn door TÜV SUD

Kumovis: PEEK printer voor bij de OK

Een van de printerfabrikanten die met TÜV samenwerkt is Kumovis. Dat heeft met de aanpak van TÜV Süd de PEEK printer gecertificeerd voor medische toepassingen. De start-up wil deze 3D printer in de ziekenhuizen plaatsen, het liefs zo dicht mogelijk bij de OK om gepersonaliseerde implantaten en andere medical devices te printen. De eerste twee printers worden binnenkort bij ziekenhuizen geplaatst.

Voorloper van toekomstige ISO/ASTM norm

TÜV Süd presenteert verder op de stand de DIN SPEC 17071. Deze specificatie voor industrieel additive manufacturing is de voorloper van de toekomstige ISO/ASTM standaard. De specificatie helpt maakbedrijven in sectoren waarin eer strikte regelgeving geldt om hun kwaliteit te waarborgen en risico’s te minimaliseren. DIN SPEC 17071 is een initiatief van Deutsche Bahn, MT Aerospace, Siemens Mobility en TÜV SÜD.

Hier kun je de specificatie downloaden

Back to top button