3D printmarkt3D printservice

TÜV Süd audit AM-proces bij Toolcraft

Toolcraft heeft met succes een complete AM-audit van TÜV Süd doorlopen. Dit zorgt uiteindelijk voor minder aparte kwaliteitscontroles bij de Duitse AM-toeleverancier. En het vergemakkelijkt inkopers het inkoopproces bij de AM-toeleverancier. Tijdens het Ready for AM evenement in Twente (10 oktober) spreekt een van de medewerkers van Toolcraft over hoe het bedrijf 3D metaalprinten richting serieproductie brengt.

 

Volgende stap richting serieproductie met additive manufacturing

In de meeste sectoren bestaan er certificeringen, die een kwaliteitsstempel zetten op hoe een onderneming het totale proces beheerst. In de 3D printindustrie is dit nog redelijk onontgonnen werk, vandaar dat TÜV Süd een aparte AM-certificering heeft ontwikkeld. Daarmee moet zowel de dienstverlening- als productkwaliteit die fabrikanten van 3D geprinte werkstukken afleveren, geborgd zijn. Zowel de manier van aansturen van de onderneming, productie, materiaal afhandeling alsook het AM-proces en de nabewerking inclusief kwaliteitscontrole worden door TÜV Süd beoordeeld.

“Certificeringen zorgen door professionele feedback voor een continu verbeterproces”, zegt Christoph Hauck, directeur van MBFZ Toolcraft.

 

Reproduceerbaar proces

Het certificaat geeft aan dat een onderneming een reproduceerbaar en transparant AM-proces beheerst. Ook de werkomgeving voldoet aan de eisen die additive manufacturing hieraan stelt. “Certificeringen zorgen echter vooral door professionele feedback voor een continu verbeterproces”, zegt Christoph Hauck, directeur van MBFZ Toolcraft en verantwoordelijk voor de AM-activiteiten. Dit verbeterproces voltrekt zich op alle gebieden, niet alleen in de additieve productie, ook bij de bescherming van medewerkers en de omgang met de machines. Volgens hem maakt zo’n AM-certificering het voor inkopers makkelijker omdat ze zekerheid hebben over hoe hun orders afgewikkeld worden.

 

Ready for AM bij Universiteit Twente

Toolcraft is in 2011 gestart met 3D metaalprinten. Op dit moment staan er elf machines. Als Tier-One supplier kan Toolcraft het complete proces in huis aanbieden, inclusief een uitgebreide controle afdeling voor het non-destructief testen van de 3D geprinte onderdelen. Op 10 oktober is Tobias Stengel, sales executive van Toolcraft, een van de sprekers op het evenement Ready for AM, georganiseerd door het Fraunhofer Project Center bij de Universiteit Twente in Enschede. Hij spreekt dan zowel over de roadmap van de Duitse toeleverancier om 3D metaalprinten nog verder richting serieproductie te brengen en welke uitdagingen daarvoor overwonnen moeten worden.

Meer over Toolcraft vind je hier

En het programma van Ready for AM kun je hier lezen

Op de foto het testlaboratorium van Toolcraft

 

Back to top button