ManufacturerssoftwareTechnology

Desktop Metal wil meer dan 3D metaalprinten; het verbindt de digitale fabriek

Het Amerikaanse Desktop Metal is vooral bekend vanwege de ruim $ 250 miljoen die investeerders erin hebben gepompt. Stilaan blijken de ambities van Desktop Metal verder te reiken dan 3D metaalprinten. Na Live Parts test het een tweede softwarepakket: Fab Flow. Dat verbindt behalve alle 3D printers – van derden –  ook CNC machines met de cloud van Desktop Metal.

 

DM’s Fab Flow verbindt alle 3D printers en CNC-machines met de cloud

Desktop Metal pakte enkele weken geleden flink uit op de IMTS. Chief Technology Officer Jonah Myerberg nam er uitgebreid de tijd om in een interview met 3D Print magazine dieper in te gaan op een aantal ontwikkelingen. Zo zegt hij dat de verbeterde Studio System+ is ontwikkeld omdat de eerste klanten van het standaard Studio printer om hogere resoluties vroegen. De nieuwe 3D metaalprinter print in de Z-as vier keer nauwkeuriger dan de vorige versie. “Daardoor brengen we wel minder materiaal in dezelfde tijd aan. De printer is dus langzamer”, aldus Myerberg. Hij ziet kansen om de snelheid in de toekomst verder op te voeren. Op dit moment kiest hij echter voor hoge resolutie. Desktop Metal start begin 2019 met de levering van de 3D metaalprinter Studio System+ in Europa. De CE-markering vergt meer tijd dan verwacht.

 

Studio Fleet, een printerfarm met meerdere 3D printers, leent zich eveneens voor low volume productie.

Studio Fleet voor low volume productie

Naast de standalone Studio System+ voor 3D metaalprinten brengt Desktop Metal ook de Studio Fleet oplossing op de markt. De klant kiest voor meerdere 3D printers die gebundeld worden met een of twee debinderstations en sinterovens. Hiermee vult men het gat qua productiviteit tussen Studio System+ en het Production System. “Er is nu een kleine overlap tussen beide systemen. Klanten moeten voor hun product de sweetspot zoeken”, zegt Jonah Myerberg. Het echte Production System, dat met poeders werkt en pas eind 2019, begin 2020 op de markt zal komen, is weliswaar sneller, maar is met name bedoeld voor grote series. Doordat het materiaal goedkoper en recyclebaar is, vallen de kosten per stuk lager uit. “Het Production System is bedoeld voor bedoeld voor tonnen poeders per jaar”, aldus Myerberg. Voor low volume productie is juist de Studio Fleet de beste oplossing, zeker als je deze 3D printers inzet in een 3D printerfarm. Dan ontstaat er veel productiecapaciteit met de flexibiliteit om enkel stuks en kleine series producten te combineren, vooral in de postprocessing zolang hetzelfde materiaal wordt gebruikt.

 

Fab Flow software open voor bètatesters

Met het oog op zulke 3D printerfarms heeft DM Labs, de research en innovatiegroep die eerder al Live Parts ontwikkelde, software ontwikkeld die complete productieprocessen aanstuurt en monitort. Aanvankelijk is de software voor eigen gebruik geschreven, maar deze komt nu ook voor klanten beschikbaar. De cloudsoftware Fab Flow geeft de gebruiker controle over zijn gehele productieproces. Want niet alleen de printers van Desktop Metal en de debinderstations en ovens worden gekoppeld, ook 3D printers van andere fabrikanten en zelfs CNC-machines. “Het is volkomen agnostische software en iedereen kan dit aanpassen aan zijn eigen behoeften”, zegt Rick Chin, vice president Software Solutions bij Desktop Metal. In Chicago demonstreerde hij onder andere hoe een Stratasys Fortus 3D printer vanuit Fab Flow werd aangestuurd. Onderdeel van Fab Flow is een chatfunctie, zodat engineers en productiemedewerkers direct informatie over het model kunnen uitwisselen.

 

Studio System+

 

Direct feedback op printbaarheid van design

Daarnaast is een controlemodule geïntegreerd die de printbaarheid – of maakbaarheid – van een CAD-model controleert zodra het geupload wordt. “De software analyseert direct of het model voldoet aan de eisen van het printproces, bijvoorbeeld de wanddiktes. De design engineers krijgt direct feedback.” Hiermee wil men voorkomen dat producten te lang in de pijplijn zitten zonder dat fouten ontdekt worden. Gebeurt dat pas vlak voordat een CAD-model geprint of gefreesd gaat worden, betekenen aanpassingen vaak vertragingen in de productie. Fab Flow staat open voor bèta testers.

 

Complete workflow digitale fabriek, niet alleen 3D metaalprinten

“De machines staan centraal in het printproces, de materialen zijn het vertrekpunt, maar de software is cruciaal voor het hele maakproces”, vat Jonah Myerberg samen. “Wij bieden de klanten met Live Parts en Fab Flow tools om de complete workflow te managen.” De volgende stap wordt op basis van digital twins feedback loops maken met als ultieme stap het gebruik van kunstmatige intelligentie om automatisch in het designproces feedback te geven. “Wij ontwikkelen de digitale fabriek”, besluit Jonah Myerberg.

Binnenkort kun je een uitgebreid interview met Myerberg lezen waarin we vooral in gaan op het Production System en waarom binder jet printtechnologie juist de automobielindustrie kansen biedt.

In de Benelux kun je voor Desktop Metal terecht bij Trideus en Layertec

 

Back to top button