software

GrabCAD krijgt SmartSlice plug-in van Teton Simulation

Eerste Design for AM plug-in voor Stratasys software

Stratasys gaat de GrabCAD software uitbreiden met de simulatie plug-in van Teton Simulation, SmartSlice. Dit is het zesde bedrijf dat is toegetreden tot het software partnerprogramma van de 3D printerfabrikant en het eerste dat een plug-in voor designtoepassingen integreert. Stratasys ziet in het vereenvoudigen van de designworkflow een van de sleutels om 3D printen op te schalen naar een productietechnologie.

Via het GrabCAD Software Partner programma, biedt Stratasys klanten toegang tot software applicaties van derden, waarmee ze hun additive manufacturing workflow vereenvoudigen en kunnen opschalen. Daarmee wil het concern 3D printen naar de fabrieksvloer brengen. “Een van de sleutels tot het opschalen van 3D-printen in de productie is het vergemakkelijken om digitale productontwerpen te maken en te valideren met behulp van hun CAD- en simulatietools. Het toevoegen van Teton Simulation geïntegreerd met GrabCAD Print lost de design-for-additive-manufacturing-uitdaging direct op”, zegt Paul Giaconia, Vice President Software Products bij Stratasys.

Eenvoudigere workflow sleutel tot opschalen 3D printen naar productietechnologie

SmartSlice zoekt zelf de beste instellingen

Teton Simulation heeft SmartSlice ontwikkeld. De software detecteert automatisch de beste printprofielen voor FDM-printers. SmartSlice maakt een einde aan het giswerk, zegt de ontwikkelaar van de plug-in, door de parameterinstellingen automatisch te optimaliseren voor zowel de eisen die aan het product worden gesteld alsook de efficiency van het printproces. Hiervoor is een zeer snelle simulatie tool in de slicer geïntegreerd, wat fysieke testen minder noodzakelijk maakt. De gebruiker kan zelf een aantal uitgangspunten definiëren waarna de software zelf met verschillende parametersettings gaat rekenen en simuleren om tot een optimale instelling te komen. Het resultaat is een onderdeel dat voldoet aan de eisen, in de kortst mogelijke tijd geprint wordt en met minimaal afval.

Cyclustijden verkorten

De Amerikaanse softwareontwikkelaar is de één van de zes partners die de eigen software als plug-in integreert in GrabCAD via de DFAM SK kit. Stratasys introduceerde deze SDK-kit vorig jaar gelanceerd voor partners. “Nu additive manufacturing steeds meer doordringt in de productie workflows zal software helpen om de cyclustijden drastisch te verkorten. Software helpt het vertrouwen te creëren dat het geprinte onderdeel naar wens zal functioneren.”, zegt Doug Kenik, CEO van Teton Simulation. Het feit dat Stratasys de stap gezet heeft om met partners een software-ecosysteem te ontwikkelen, ziet hij als een signaal dat de markt klaar is voor de groei van additive manufacturing.

Uitbreiding naar andere technieken dan alleen FDM

Momenteel is de GrabCAD SKD kit beschikbaar voor de FDM printers van Stratasys. Het is de bedoeling dat dit later ook voor andere printtechnieken van Stratasys leverbaar wordt. Naast de Design for AM kit is er een SDK kit voor PLM applicaties en een andere voor connectiviteit van de 3D printers. Eerder al lanceerde IndusIntel een plug-in voor het creëren van een digitale tweeling van het Stratasys AM-systeem om daarmee geavanceerde analyses te doen. Vistory heeft de MainChain applicatie vrijgegeven voor GrabCAD, Met blockchain technologie kan men de integriteit van onderdelen borgen en de onderdelen door de hele productieketen volgen.

Meer informatie over de GrabCAD SDK kit vind je hier of bij Seido-Systems.

Back to top button