Technology

Xaar en Stratasys samen in High Speed Sintering

Xaar en Stratasys richten gezamenlijk een nieuw bedrijf op, Xaar 3D Limited. De joint venture gaat zich volledig richten op High Speed Sintering technologie, waarvoor Xaar industriële piëzo inkjet printkoppen heeft ontwikkeld. Stratasys start met een belang van 15% in de nieuwe onderneming maar heeft de optie dit uit te breiden naar 30%.

 

Xaar 3D Limited moet nieuwe 3D printtechnologie door ontwikkelen en vermarkten

Het Britse Xaar ontwikkelt en produceert inkjetkoppen voor onder andere 3D printers. Met miljoenen druppels tegelijk (42 miljoen bij de Xaar 1003 printkop) per seconde wordt er geprint met een piezo-elektrisch materiaal.

 

Hogere ductiliteit, zelfde stijfheid

High speed sintering is een van de toepassingen in 3D printen, gebaseerd op de printkop van Xaar. De machine legt eerst een hele laag poeder, daarna wordt selectief een infrarood absorberende vloeistof geprint en dan volgt een belichting met IR-energie. Op deze manier bouwt Xaar laag voor laag producten op, die qua sterkte en stijfheid vergelijkbaar zijn met andere poedergebaseerde polymeer printprocessen. De ductiliteit is vaak veel hoger. De printtechnologie heeft geen support nodig en features vanaf 0,5 mm kunnen worden geprint.

 

Brede range van toepassingen

Xaar en Stratasys investeren beide nu in een nieuwe onderneming. Xaar 3D Limited gaat de technologie verder door ontwikkelen. Scott Crump, chief technology officer bij Stratasys, zegt onder de indruk te zijn van de High Speed Sinter technologie van het Britse bedrijf. “Wij denken dat de aanvullende inbreng van Stratasys en Xaar de nieuwe onderneming Xaar 3D Limited in staat stelt oplossingen te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de eisen voor een brede range van producten.” De nieuwe onderneming wordt geleid door Doug Edwards, CEO van Xaar. Het zal straks ook alle assets rond de nieuwe technologie bezitten. Doug Edwards reageert blij dat een bedrijf als Stratasys de waarde van de Xaar technologie erkent. De joint venture gaat gebruik maken van de commerciële en marktspecifieke kennis waarover Stratasys als AM-pionier beschikt.

 

Back to top button