ManufacturersMaterialsTechnology

Stratasys F900 Production: eindelijk een 3D printer voor de fabriek?

Stratasys lanceert deze week op Rapid + TCT in de VS zowel een nieuwe productie 3D printer, de Stratasys F900 Production, als een softwaretool voor het printen van opspanhulpmiddelen. Bij dit laatste gaat het om een nieuw softwarepakket waarvoor de fabrikant betaklanten zoekt. Jigs and Fixtures for GrabCAD Print automatiseert de printvoorbereiding voor rapid tooling.

 

Naast nieuwe F900 Production komt er ook een Fortus 380 voor CF Nylon

De nieuwe producten volgen elkaar dit jaar in hoog tempo op bij Stratasys, dat eerder aankondigde met een eigen metaalprinttechnologie te komen. In een conference call met analisten heeft het management gezegd niet eerder dan in 2019 van de metaalprinter een bijdrage in de financiële resultaten te verwachten.

 

AM op de fabrieksvloer

Dat zal niet gelden voor de F900 Production 3D printers, die klaar zijn voor de fabrieksvloer. Stratasys zegt dat additive manufacturing in de fabriek hiermee realiteit wordt. Dit geldt zowel voor kunststof tooling, opspanmiddelen als ook functionele producten voor eindtoepassingen. De nieuwe F900 is gebaseerd op het Fortus 900mc platform. Dit is een van de meest gebruikte AM platformen voor hoogwaardige kunststof onderdelen, onder andere voor de luchtvaartindustrie. De nieuwe F900 Production is standaard voorzien van MTConnect. Dit is de Amerikaanse communicatiestandaard om machines aan te sluiten op IoT platformen.

 

Drie uitvoeringen leverbaar

De Stratasys F900 wordt leverbaar in drie versies. De standaard F900, de F900 AICS (gecertificeerd voor interieurdelen voor vliegtuigen) en de F900 Pro. Deze laatste is de high end uitvoering, voor serieproductie met Ultem 9085 en beschikt over alle features van de vliegtuigversie. Daar bovenop is de repeteerbaarheid van de printjobs nog verder verbeterd. “Wat echt spannend is, is dat Stratasys toont dat additive manufacturing eindelijk qua repeteerbaarheid en prestaties het niveau haalt dat de productie van functionele componenten vergt”, zegt Keith Kmetz, consulting bij IDC. Hij bestempelt de nieuwe F900 lijn als een industrieel additive manufacturing systeem.

 

De nieuwe GrabCAD software vergemakkelijkt de printjobvoorbereiding.

 

Nylon 12 CF op Fortus 380

De 3D printers printen ondermeer met Nylon 12 CF, het vezelversterkte filament dat ook voor de Fortus 900 en 450 printers beschikbaar is. Deze Fortuslijn wordt naar beneden uitgebreid met de Fortus 380, die eveneens geschikt is voor carbon fiber Nylon 12. Verwacht wordt dat de eerste machines eind dit kwartaal, begint 3e kwartaal worden geleverd.

 

Software automatiseert belangrijk deel printjob voorbereiding

Om het 3D printen van opspangereedschappen te vergemakkelijken, ontwikkelt Stratasys binnen GrabCAD nieuwe software. Deze automatiseert een belangrijk deel van de printjob voorbereiding. Jigs and Fixtures automatiseert onder andere de berekening van de gereedschapbanen voorn de 3D printer. Er is geen andere software meer nodig omdat de GrabCAD tool direct native CAD files kan inlezen. Een aantal tijdrovende stappen die nu nog nodig zijn bij het ontwerpen van de tooling, neemt de software van de engineers over. Stratasys zoekt momenteel klanten die de nieuwe software willen testen.

 

Back to top button