ManufacturersMaterials

Ultimaker sluit alliantie met filament producenten

De Hannover Messe had gisteren de primeur van de nieuwe Ultimaker S5. Voor Rapid+TCT in de VS heeft de printerfabrikant een andere primeur. Ultimaker sluit een alliantie met een aantal grote kunststofproducenten. Ultimaker stelt hen software ter beschikking waarmee ze in korte tijd profielen voor hun filament kunnen ontwikkelen. Deze worden vervolgens in Cura opgenomen.

 

Producenten ontwikkelen printprofielen voor in Cura

Deze profielen maken het voor de gebruikers gemakkelijker om een goede print te maken. Cura selecteert automatisch de juiste instellingen die bij een specifiek materiaal horen. Ultimaker werkt in eerste instantie samen met bedrijven zoals DSM, BASF, Dupont, Owens Corning, Mitsubishi, Henkel, Kuraray, Solvay en Clariant. “ Maar er zullen nog meer producenten volgen”, zegt Siert Wijnia, co-founder en CTO bij Ultimaker.

 

Open materiaal strategie

Hij zegt absoluut niet te geloven in een gesloten materiaal strategie, zoals je in de 3D printindustrie nog wel eens ziet. “Wij geloven in een open, transparant verhaal. Het gaat uiteindelijk om de prijs per onderdeel. En daarbij moet je meerekenen hoeveel moeite het de engineer kost om een goede print te maken. Daar zit eveneens waarde in.” En juist daarom is de samenwerking met de producenten van filament zo belangrijk, vindt hij. Op basis van eigen R&D ervaring heeft Ultimaker voor de filament producenten tools ontwikkeld, waarmee zij in enkele weken het optimale printprofiel voor hun filament kunnen ontwikkelen. Siert Wijnia zegt dat alleen hardware en materiaalproducenten samen de 3D printmarkt verder kunnen ontwikkelen. “We moeten dat samen doen.”

 

Siert Wijnia (links) samen met Paul Heiden, vice president, bij de nieuwe Ultimaker S5 die op de Hannover Messe is gepresenteerd.

 

Ecosysteem

Ultimaker wil slechts in beperkte mate onder eigen labels filament op de markt brengen, zoals het nieuwe Tough PLA. “De industrie gebruikt 70.000 soorten kunststof. Die kunnen wij niet op voorraad namen. Daarom moeten we samenwerken”, zegt Siert Wijnia. De omslag bij de filamentproducenten is volgens hem pas recent op gang gekomen. Ultimaker maakt via het ecosysteem engineering kunststoffen beter toegankelijk voor de gebruikers van de 3D printers.

 

 

Back to top button