ManufacturersTechnology

Ultimaker S5 schuift op richting industrie

Ultimaker heeft op de Hannover Messe de nieuwe Ultimaker S5 3D printer gepresenteerd. Veel meer dan tot nog toe is de 3D printer aangepast om industrieel te worden ingezet. Zo is de uptime hoger, wordt het bed tijdens het printen continu gecompenseerd, is er een deur en komt er later nog een geanodiseerde bouwplaat beschikbaar. Er komen ook nieuwe, industriële materialen. En het printproces kan via een app worden gevolgd.

 

Ultimaker presenteert nieuwe 3D printer op Hannover Messe

Dat de fabrikant voor de Hannover Messe kiest als platform om de nieuwe 3D printer te lanceren, zegt alles over de ambities van de Nederlandse fabrikant. Jos Burger, CEO, spreekt over een nieuwe stap naar professioneel 3D printen. “De benodigde tijd om deze nieuwe 3D-printer te configureren is lager dan ooit. Hierdoor kunnen gebruikers zich volledig focussen op het ontwerpen van functionele prototypes, grotere objecten en andere designs die volledig geometrische designvrijheid behoeven.” Ultimaker bestempelt de 3D printer echter nog altijd als een office printer, maar met industriële resultaten.

 

Wat is er nieuw aan de Ultimaker S5?

Wat is er nieuw ? Het bouwplatform meet nu 330 bij 240 bij 300 mm. De printer beschikt over een filament flow sensor. Deze zorgt ervoor dat een print automatisch pauzeert en wanneer de materialen op zijn. Na verwisselen van de rol filament herstart de printer automatisch het proces. De printkwaliteit blijft onaangetast. De verbeterde bed leveling zorgt voor een perfecte eerste laag en compenseert het printbed continu tijdens het printen. Ultimaker maakt het zo gemakkelijker om onbeheerd te printen. Verder heeft de machine een deur aan de voorkant. En vanaf de zomer is er een volledig geanodiseerde bouwplaat beschikbaar. Het touchscreen is eveneens nieuw.

 

 

Sterker PLA voor printen van tooling

Jos Burger praat over een geïntegreerde configuratie, waarin hardware, software en materiaal op elkaar zijn afgestemd. Qua materiaal komt er een nieuw Ultimaker Tough PLA. Dit is een PLA dat verbeterd is voor het printen van grotere modellen, zoals tooling. Het materiaal trekt niet krom en heeft een gelijke impactsterkte maar hogere stijfheid dan Ultimaker ABS. Tegelijkertijd is het Tough PLA minder broos dan regulier PLA.

 

Ultimaker App

Aan de softwarekant lanceert Ultimaker een app. Hiermee worden gebruikers geinformeerd over het verloop van de printjob. Of als een storing moet worden verholpen, of een printer onderhoud nodig heeft.

 

 

Back to top button