ManufacturersTechnology

Ultimaker S5 nu echt te koop

Vandaag is launching day voor de Ultimaker S5 in de Benelux. Meerdere resellers organiseren speciale events omdat vanaf vandaag de nieuwe S5 geleverd kan worden. Wat is er echt nieuw aan deze 3D printer?

 

Launching events in de Benelux

 

FOTO: dit model van een F1 voorvleugel is geprint op de nieuwe Ultimaker S5. Met geoptimaliseerde instellingen printen 6 Ultimaker S5 machines het in 3,5 dag.

De nieuwe Ultimaker S5 is duidelijk het begin van een nieuwe lijn, alhoewel Siert Wijnia, co-founder en CTO van Ultimaker, daar vorige maand op de Hannover Messe nog niet veel over wilde loslaten. Niet meer dan dat de S voor Studio staat, dus nog altijd een 3D printer voor in de kantooromgeving. “We willen duidelijk aangeven waarvoor deze printer bedoeld is, daarom slaan we 4 over. De Ultimaker 3 was op het randje van professionals en consumenten die de prijs ervoor over hadden; met de S5 richten we ons echt op de kleinere, middelgrote en ook grotere bedrijven. Bedrijven die prototypes willen printen maar ook kleine series en spare parts, waarvan de aantallen zodanig zijn dat duur frees- of spuitgietwerk niet gerechtvaardigd is.”

 

Een aantal van de deelnemers aan het event in het Ultimaker 3D Printing Experience Center van Cards 3D Printing Solutions in Best.

Filament flow sensor

Op meerdere punten is de printer verbeterd, afgezien van het grotere bouwvolume (330 x 240 x 300 mm) en de deuren. Zo zit er een filament flow sensor in. Deze registreert de hoeveelheid materiaal en werkt hierdoor nauwkeuriger dan de optische sensoren die enkel de aanwezigheid van filament meten. Spanning als het filament niet los komt van de spoel wordt eveneens gedetecteerd. De sensor is ook in staat om dikteverschillen tussen filamentrollen te meten. In de toekomst wordt het mogelijk te compenseren voor deze verschillen. Met name bij het printen van materialen zoals TPU en TP telt dit mee. De flow sensor stopt de print automatisch als het filament op is. De printer kan dan lange tijd in standby staan en na het laden van een nieuwe spoel verder gaan met de printjob, zonder dat er een artifact ontstaat.

 

 

 

Aluminium printbed

Een andere vernieuwing komt deze zomer: een geanodiseerd aluminium printbed. Bij bepaalde materialen zorgt dit voor een betere hechting. De aluminium printplaat kan net zo gemakkelijk gewisseld worden als de glasplaat, zodat men afhankelijk van het materiaal voor de ene of de andere kiest. Door in Cura glas of aluminium te selecteren, worden de instellingen aangepast. Ultimaker bestempelt de S5 als future ready printer. De mogelijkheden van deze 3D printer zullen via softwareupdates steeds verder uitgebreid worden, terwijl ook nieuwe hardware updates mogelijk zijn.

In Vlaanderen kunnen geïnteresseerden terecht bij Trideus. In Nederland organiseert Cards 3D Printing Solutions in Best een lanceringsevent, Lay3rs houdt de hele dag workshops en demo’s in Eindhoven en Makerpoint heeft zowel in Eindhoven, Arnhem als Rotterdam events georganiseerd rond de nieuwe 3D printer.

UPDATE: Ultimaker heeft ondertussen bekend gemaakt dat de S5 vandaag op 50 locaties in 30 landen officieel gelanceerd wordt. Daarmee wordt de periode dat je kon inschrijven op de 3D printer afgesloten. De interesse is zodanig groot, dat de verwachte levertijd ondertussen is opgelopen tot 4 à 6 weken. “De positieve feedback die we sinds de aankondiging hebben gekregen, is overweldigend”, aldus CEO Jos Burger.

 

 

Back to top button