Materials

Sabic breidt AM portofolio uit met nieuwe filamenten

Sabic breidt voor de derde keer in twaalf maanden tijd het materialenportfolio voor 3D printen uit. Dit keer gaat het om drie nieuwe filamenten, waaronder twee Ultem varianten en een nieuw Lexan filament voor medische toepassingen.

 

Twee nieuwe Ultem materialen en nieuw Lexan polycarbonaat

Keith Cox, senior business manager AM bij Sabic, laat weten dat het niet bij de drie nieuwe filamenten blijft. “De lancering van vandaag samen met de plannen om ons AM productportfolio verder uit te breiden, toont de vastberadenheid van Sabic aan om de technologie door te ontwikkelen en innovaties op toepassingsgebied mogelijk te maken.” In een interview in de maart editie van 3D Print magazine zei Keith Cox al dat hij de tijd rijp vindt voor industrialisatie van FDM technologie. “Wij willen de stap van prototyping naar de productie van functionele onderdelen mogelijk maken.”
Lees het interview met Keith Cox hier

 

 

Hoge temperatuursbestendigheid

Sabic onderstreept deze ambitie met de drie nieuwe filamenten. Ultem AM101F is een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. De glastemperatuur is 217 graden C. Hierdoor leent het nieuwe filament zich goed voor spuitgietmatrijzen met een korte cyclustijd, vormen voor het maken van carbon onderdelen en voor auto-onderdelen. Ultem AMHU1010F is een PEI, gemaakt van speciale medisch toegelaten kunststoffen, net als Lexan AMHC26F (een polycarbonaat). Beide filamenten zijn biocompatible en staan op de lijst met toegelaten materialen van de FDA. Sabic biedt eveneens volledige tracability voor deze filamenten aan, noodzakelijk voor medische toepassingen.

 

Medische toepassingen

De beide medische materialen zijn breed inzetbaar. Ook voor prototypes en zelfs functionele onderdelen, zoals gepersonaliseerde chirurgische instrumenten, instrumenten voor eenmalig gebruik en gietvormen. Zowel het Ultem als Lexan materiaal bieden goede mechanische eigenschappen, waarbij het Ultem filament eveneens bestand is tegen hoge temperaturen.

 

Back to top button