3D printmarktApplications

GE topman ‘bullish’ over additive manufacturing

GE heeft al meer dan 25.000 3D geprinte nozzles voor de LEAP motoren geleverd. “Additive manufacturing staat centraal in de heel nieuwe manier hoe we dingen ontwerpen en maken en hoe we de supply chain managen. Wij zijn erg ‘bullish’ over additive”, zegt John Flannery, CEO van GE. Hij deed zijn uitspraak op de eerste 3D Printing Summit die GE organiseerde in New York.

 

90 metaalprinters produceren bij GE tienduizenden componenten

Zo’n 300 deelnemers hebben op deze eerste editie van het evenement de mogelijkheden van 3D metaalprinten verkend. Daaronder ruimtevaart engineers, automotive engineers, fysici. Maar voordat ze zich bogen over de vraag wat de toekomst brengt op AM gebied, werd eerst de huidige status quo geschetst.

GE nozzle
De nozzle van GE, zoals deze op Formnext op de stand van Materialise te zien was.

 

Toepassingen 3D printen zijn er al volop

Daaruit blijkt dat de toekomst van additive eigenlijk al lang begonnen is. Behalve de 25.000 nozzles die GE zelf al heeft geproduceerd, en waarmee het AM verhaal eigenlijk begon voor het Amerikaanse concern, hebben ook andere bedrijven al veel ervaring opgebouwd. Kim Smith, additive manufacturing leider bij Boeing, zei bijvoorbeeld dat de vliegtuigbouwer al 60.000 3D geprinte onderdelen voor vliegtuigen heeft afgeleverd. Daaronder componenten voor zowel burger- als militaire vliegtuigen alsook voor het internationale ruimtestation. BMW, dat vorige week in Aken aantoonde dat 3D printen voor een serieproduct als een auto haalbaar is, print jaarlijks zo’n 140.000 onderdelen. Daaronder onderdelen voor sommige oldtimers, maar ook de onderdelen waarmee Mini-rijders hun auto kunnen personaliseren.

60.00 km minder transport door functie-integratie met AM

 

Drie voetbalvelden vol 3D printers

GE heeft zelf ondertussen een behoorlijke productiecapaciteit op het gebied van 3D metaalprinten opgebouwd. Bij GE Aviation staan 90 3D printers, er werken 300 medewerkers. GE Healthcare test geprinte onderdelen voor de medische scanners, GE Power past de technologie toe in de productie van onderdelen voor de energiecentrales en GE Transportation 3D print onderdelen voor spoorwegmaterieel. De impact die 3D metaalprinten op de traditionele maakindustrie heeft, komt echter nog wel het beste tot uitdrukking in de case study van een module van de GE Catalyst turboprop vliegtuigmotor.

 

GE Additive

Het Customer Experience Centre van GE in Pittsburgh. (Foto GE)

 

Van 855 naar 12 onderdelen

GE heeft hierin 855 onderdelen teruggebracht tot 12, door ze 3D printen. Daarmee nam het gewicht van de vliegtuigmotor af met 5% wat 20% brandstofbesparing oplevert. En, zo schetste Jason Oliver, CEO van GE Additive: als GE de onderdelen voor de motor in de traditionele supply chain had moeten inkopen, zouden de onderdelen samen goed zijn geweest voor zo’n 60.000 mijl transport, voordat ze samengebouwd konden worden. “Nu hebben we ze alleen naar de andere kant van het parkeerterrein gebracht.”

 

GE 3D print jaarlijks al tienduizenden onderdelen voor uiteenlopende toepassingen. (Foto: GE)

 

Jongeren die opgegroeid zijn met de iPhone nodig

Niet vreemd dus dat A.T. Kearney verwacht dat tegen 2021 de AM markt gaat verdrievoudigen: van 8,6 miljard dollar vorig jaar naar 26 miljard. SmartTech Markets gaat nog een stap verder. Deze onderzoekers voorspellen dat er voor de komende 10 jaar zo’n 280 miljard in AM toepassingen geïnvesteerd gaat worden. Daarom is het volgens GE topman Flannery zo belangrijk dat een nieuwe generatie medewerkers wordt opgeleid. “Uiteindelijk wil je een groep mensen die met de iPhone is opgegroeid. Die nooit denken ik heb beperkingen in het maken. Zij denken gewoon digitaal.”

Back to top button