3D printmarktTechnology

SLM Solutions bevestigt SLM Cube 3D metaalprinter met 12 lasers

SLM Solutions houdt vast aan de planning om in november 2019 de nieuwe SLM Cube te presenteren. Deze 3D metaalprinter krijgt minstens 12 lasers. Dat heeft Henner Schöneborn, CTO, bevestigd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Die zagen er minder positief uit, ofschoon de onderneming benadrukt dat de situatie tot begin mei 2018 beter is dan dezelfde periode een jaar eerder.

 

Kwartaalcijfers vallen tegen; verkoopdip in mei al ingehaald

Cijfers zijn altijd lastig te interpreteren. Zeker kwartaalcijfers. Het beursgenoteerde SLM Solutions meldt over het eerste kwartaal van 2018 een omzet die met € 14,98 miljoen licht onder die van vorig jaar ligt (€ 15,97 miljoen). Het opgeschoonde EBITDA blijft praktisch gelijk, bijna € 1,6 miljoen verlies. De pijn is echter geleden bij de verkopen. Die zijn in de eerste drie maanden van dit jaar achtergebleven.

 

Minder of toch méér verkocht?

Er werden 3 machines minder verkocht dan een jaar eerder. In plaats van 18 machines (zoals in 2017) werden er dit kwartaal maar 15 nieuwe machines besteld, voor een totale waarde van € 8,86 miljoen. Hiervan is meer dan de helft een machine met meerdere lasers, wat SLM Solutions altijd uitlegt als een teken dat metaalprinten verschuift naar de productieomgeving. Het gros van de machines betreft een SLM 280; de SLM 500 werd drie keer verkocht en de vorig jaar op de EMO gelanceerde SLM 800 geen enkele keer. Maar, zo laat de concerndirectie in het persbericht weten, die achterstand in nieuwe orders is in het begin van het lopende kwartaal ingehaald. Tot en met 8 mei zijn er namelijk dit jaar 25 3D metaalprinters verkocht, beduidend meer dan de 19 in diezelfde periode een jaar eerder. Blijkbaar heeft een aantal klanten de beslissing net over het eind ervan het eerste kwartaal heen getild. Uwe Bögershausen, CFO, noemt dit onder andere het resultaat van de meerjarige raamcontracten die vorig jaar met enkele grote klanten zijn gesloten.

 

SLM 280

De SLM 280 blijft het grootste verkoopsucces.

Verschuiving richting productie

Het netto resultaat is verbeterd tot een verlies van € 3,1 miljoen. Het resultaat wordt negatief beïnvloed door de hogere voorraden die te maken hebben met de verhuizing deze maand naar de nieuwbouw. Voor het hele jaar blijft men vasthouden aan de prognose dat de omzet rond de € 125 miljoen uitkomt en dat de productmix méér productie georiënteerde machines zal bevatten. En hierin krijgt komende jaren de nieuwe SLM Cube Machine een belangrijke rol. Henner Schöneborn, CTO, bevestigt dat de ontwikkeling van deze grote en vooral snelle 3D metaalprinter op schema ligt. De Cube krijgt een bouwplaat van 600 bij 600 mm en heeft minstens 12 lasers.

 

 

Back to top button