Applications

GE opent AM center voor uitrol 3D printen

Het Amerikaanse GE heeft het eerste additive manufacturing center in Pittsburgh geopend (Center for Additive Technology Advancement, CATA). Van hieruit moet de implementatie van 3D printen in alle divisies van de onderneming, inclusief de aerospace, vorm gaan krijgen. Tegelijkertijd zet GE sterk in op het thema advanced manufacturing. Het concern ziet dit als een banenmotor voor de Amerikaanse maakindustrie.

 

Elke baan in advanced manufacturing levert 3,5 extra banen in de supply chain op

De Amerikaanse industriegigant GE gelooft in 3D printen. Het 3D printen van de nozzles voor vliegtuigmotoren is het bekendste voorbeeld, maar ook in andere divisies van GE wordt hard gewerkt om 3D printtechnieken in te gaan zetten. CATA, waarin de komende drie jaren 39 miljoen dollar wordt geïnvesteerd, is dan ook onderdeel van een bredere strategie voor advanced manufacturing. Het nieuwe centrum in Pittsburg wordt het centrum van waaruit de 3D printtechnologie uitgerold wordt naar alle divisies. De focus ligt op het ontwikkelen en implementeren van industriële toepassingen van additive manufacturing.

 

barbara negroe
Barbara Negroe: uitrol additive manufacturing naar de productie verschilt niet wezenlijk van de uitrol van een andere technologie.

Snelheid belangrijkste factor

Barbara Negroe, binnen GE onder meer verantwoordelijk voor de opstart van het AM center, ziet de uitrol van 3D printen overigens niet wezenlijk anders dan de uitrol van welke andere nieuwe technologie. Dat merkte ze vorig jaar op in een forumdiscussie op EuroMold. “De transitie is niet moeilijker dan die van een andere technologie die van een laboratoriumomgeving naar massaproductie wordt gebracht.” Herhaalnauwkeurigheid is belangrijk, maar waar het volgens haar vooral om gaat is de snelheid van het printproces die omhoog moet voor de productie. Uiteindelijk gaat het echter ook om de kosten, zoals bij elke techniek. Ze zei toen eveneens veel naar de design aspecten te kijken. “We proberen bij de divisies binnen te komen voordat het onderdeel ontworpen is.” En daar ligt een belangrijke rol voor het CATA dat deze week officieel werd geopend. In de nieuwe vestiging zal uiteindelijk een team van 50 hoog opgeleide engineers werken die de andere bedrijfsonderdelen van GE zowel in design als in het ontwikkelen van toepassen van AM gaan trainen en ondersteunen. De werktuigbouwkundige, software en elektrical engineers van CATA willen met geavanceerde analysesoftware de mogelijkheden van additive manufacturing verbeteren.

 

Banengroei dankzij advanced manufacturing

GE ziet het nieuwe centrum als onderdeel van de stap richting advanced manufacturing. Er breekt door de digitalisering een nieuw tijdperk aan voor de maakindustrie, zegt Philippe Cochet, chief productivity officer bij GE. “De toepassing van inzichten door de digitale verbondenheid in combinatie met slimme apparaten, zal de vaardigheden van onze medewerkers omhoog tillen, de productiviteit stroomlijnen en productontwikkeling verbeteren.” GE ziet advanced manufacturing als een impuls voor de werkgelegenheid in de maakindustrie. In een whitepaper over dit onderwerp schrijft het concern dat advanced manufacturing goed is voor 13% van alle banen in de Amerikaanse industrie. Voor elk van die banen zijn er nog 3,5 andere banen in de totale supply chain. Daarmee is advanced manufacturing een multiplicator van goed betaalde banen in de industrie.

 

Back to top button