3D printmarktApplicationsTechnology

Rapid.Tech voegt Forum Recht toe aan 3D printconferentie

Rapid.Tech en FabCon 3.D in Erfurt beleven dit jaar de 15e editie. Het AM event groeit qua aantal deelnemers, in omvang én wat het conferentieprogramma betreft. Voor het eerst voegt men dit jaar het Forum Recht toe aan de serie fora waarin de nadruk voor de rest ligt op de technologie, ontwikkelingen, engineering en wat er bij de universiteiten allemaal gebeurt.

 

15e editie van AM event groeit opnieuw sterk

Met de keuze om het onderwerp recht prominent op de agenda te plaatsen, maakt de beursorganisatie een goede zet. Te vaak gaat het om dit soort conferenties vrijwel alleen over de AM technologie en design, terwijl de juridische aspecten van additive manufacturing wezenlijk zijn. “Het is belangrijk de deelnemers te sensibiliseren voor dit onderwerp, want in de hectiek van de dag verdwijnen deze meestal naar de achtergrond. Vragen over IP bescherming moeten al aan het begin van het proces een rol spelen, op het vlak van 3D data”, zegt Marco Müller-ter Jung, als jurist gespecialiseerd in IT Recht. Hij heeft de inhoudelijke invulling van dit forum voor zijn rekening genomen.

 

Hoe zit het met data-eigendom als je gaat 3D printen? Op de foto een voorbeeld van Desktop Metal. Het design is tot stand gekomen met Live Parts, de generatieve designsoftware van Desktop Metal.

 

Spare parts en juridische aspecten

In de presentaties gaat het onder andere over vragen als van wie zijn eigenlijk de 3D data waarmee wordt geprint? Wie is verantwoordelijk als er fouten ontstaan? Een spreker van EOS schetst in dit forum de mogelijkheden van spare parts productie met behulp van 3D printen. Professor Ensthaler van de TU Berlijn gaat daarna in op de vraag hoe het zit met patentrecht versus de vrijheid om reserveonderdelen te maken? Ook interessant is de presentatie van Tüv Süd over de normen voor 3D printen die je als loonbedrijf in acht moet nemen. Kun je je verzekeren tegen fouten? Die vraag pakt een spreker van een verzekeraar op, terwijl Marco Müller-ter Jung zelf ingaat op hoe je kwaliteit door de hele waardeketen moet waarborgen om aansprakelijkheden te voorkomen. Het Forum Recht is meteen de eerste dag van het event, dinsdag 5 juni.

Baker Hughes gelooft in decentrale AM hubs

BMW schetst de marsroute van prototyping naar serieproductie met AM.

Keynote sprekers van BMW, Stratasys en GE

De drie keynotelezers op Rapid.Tech zijn Dominik Rietzel (BMW) op 5 juni, over 3D printen op weg naar serieproductie. Scott Crump (Stratasys) op 6 juni over hoe Stratasys gekomen is tot wat het concern nu is en welke richting het bedrijf opgaat. De derde keynotespreker is Christoph Wangenheim van Baker Hughes, onderdeel van GE. Hij spreekt op 7 juni over de mogelijkheden van 3D printen in de olie- en gasindustrie. Een van de onderwerpen waar hij dieper op ingaat is decentrale productie via speciale hubs, om doorlooptijden te verkorten. Het conferentieprogramma is vervolgens telkens afgestemd op een andere doelgroep. Van luchtvaart en automotive tot orthopedie en tandtechnische toepassingen. Ook de technologie komt uitgebreid aan bod. Het forum 3D metaalprinten vindt op 6 juni plaats, het Forum over toelevering op 5 juni en 6 en 7 juni is er telkens ook een forum over toepassingen van 3D printen. Hierin delen sprekers van bedrijven zoals Baker Hughes, FIT, Heraeus AM en Siemens hun ervaringen.

Rapid.Tech vindt plaats op 5, 6 en 7 juni in Erfurt.
Hier vindt je alle informatie over het conferentieprogramma

 

Back to top button