3D printmarktTechnology

Veel nieuwe SLA printtechnologie op Rapid

Rapid + TCT in Fort Worth heeft afgelopen week heel wat nieuws opgeleverd. Voor veel fabrikanten is de Amerikaanse markt blijkbaar aantrekkelijk om er nieuwe machines en materialen te lanceren. Met name waren en innovaties op het vlak van SLA printtechnologie.

 

Fabrikanten lanceren nieuwe printers op Amerikaanse beurs

Ultimaker had het nieuws over de grotere  S5 printer en de samenwerking met filamentproducenten keurig verdeeld over de Hannover Messe en Rapid in de VS. EOS presenteerde het nieuwe met carbon gevuld poeder voor de P 810 printer alleen in de VS, logisch gezien dat de ontwikkeling bij dochter ALM in Texas plaatsvond. En dat Stratasys het nieuwe productiesysteem F900 Production in de VS lanceert, ligt ook voor de hand. Stratasys had eerder dit jaar aangekondigd op Rapid méér details prijs te geven over de nieuwe 3D metaalprinter. Afgezien van enkele geprinte voorbeelden in een vitrinekast, heeft de fabrikant niks meer bekend gemaakt over de metaalprinter.

 

De productieversie van Figure 4, het SLA platform van 3D Systems (Foto 3D Systems)

 

3D Systems Figure 4

Nieuws was er bij 3D Systems dat op Rapid + TCT  het Figure 4 standalone platform lanceerde, evenals Figure 4 Production. In de hoge resolutiemodus print dit platform tot 65 mm per uur, in de prototyping instelling zelfs 100 mm per uur. Daarnaast benadrukt de fabrikant de hoge herhaalnauwkeurigheid. De snelheid van het SLA systeem wordt vooral gehaald door de snelle uitharding, die nog slechts minuten vergt in plaats van uren. De printerfabrikant kondigde eveneens aan dat US Airforce voor de Figure 4 heeft gekozen om te onderzoeken hoe 3D printtechnologie geïmplementeerd kan worden in de supply chain.

 

FabPro 1000 rondt testprogramma af

3D Systems heeft op de Amerikaanse beurs eveneens meer dan 30 materialen voor het platform aangekondigd, waaronder zowel gietmaterialen, prototyping harsen als ook harsen voor productiedelen. Een andere nieuwe machine is de FabPro 1000, bedoeld voor low volume printing. Deze nieuwe printer heeft net het bèta programma afgerond.

 

De Xpro S van DWS is een industrieel SLA printplatform.

 

DWS: industriële SLA printer

Op het vlak van SLA printtechnologie heeft ook DWS uit Italië een nieuwe machine getoond. De Xpro 3 3D wordt volgende maande leverbaar. Bijzonder is het grote bouwvolume van de printer: 300 bij 300 bij 300 mm, die belicht worden door vier lasers. De kostprijs van de machine wordt op de Amerikaanse markt $ 132.000. DWS bestempelt de SLA printer dan ook als een industriële machine.

 

XYZprinting:drie productlanceringen

Ook het Taiwanese XYZprinting richt de aandacht steeds meer op de industriële markt. Na de introductie van een SLS printer MfgPro220 xS PF op Formnext verleden jaar, heeft de fabrikant op Rapid het eerste resultaat getoond van de samenwerking met Nexa3D. Samen ontwikkelen ze een industriële SLA printer. Deze bouwt in Z-richting 1 cm per minuut op. Hiervoor wordt de technologie van Nexa3D gebruikt, de Lubricant Sublayer Photo-curing (LSPc) technologie. XYZprinting kondigde aan dat het een strategisch belang in de partner heeft genomen. Daarnaast heeft het concern de PartPro350 xBC geïntroduceerd, een industriële full color printer met een bouwvolume van 350 bij 220 bij 200 mm. Deze machine is gebaseerd op binder jetting technologie. De derde productlancering bij XYZprinting is de PartPro300xT, een filament printer met een bouwvolume van 300 bij 300 bij 300 mm en dubbele extruder. De bouwkamer is verwarmd en de machine kan werken met 2 filamentrollen van elk 3 kilogram. Autoleveling is een andere feature. Als materialen noemt de fabrikant carbon PLA, Nylon, PETG, ABS, TPE en water oplosbaar supportmateriaal. Deze FDM printer zal in het 4e kwartaal op de markt komen.

 

 

 

PostProcess Technologies

Vaak krijgen de 3D printers de meeste aandacht op deze beurzen. Post processing is echter een onderwerp dat absoluut meer aandacht verdient, want daar lopen heel wat processen op vast. PostProcess Technologies heeft voor het eerst op Rapid de industriële machine voor geautomatiseerd reinigen van 3D geprinte onderdelen. De machine kan alle additief vervaardigde onderdelen geautomatiseerd verwerken en kan twee charges afzonderlijk van elkaar verwerken. PostProcess Technologies heeft in de VS de eerste twee regionale verkooppunten aangekondigd. Op de beurs demonstreerde het eveneens Connect3D, het software platform. Op basis van een native CAD model of een 3D gesliced model genereert de software automatisch het juiste programma voor de nabewerking.

Een aantal minder bekende spelers, zoals het Amerikaanse Formalloy, toonde er nieuwe 3D metaalprinters. Digital Metal was er ook voor het eerste met de eigen metaalprinter. Meer daarover binnenkort.

 

Back to top button