3D printmarktTechnology

Scott Crump: over vijf jaar 3D print de engineer metalen prototypes

De huidige 3D metaalprinttechnologie gebruikt vooral titanium en cobaltlegeringen. Alle aandacht gaat hier naar uit. In de alledaagse praktijk van de metaalindustrie worden deze materialen echter amper in een paar procent van de toepassingen gebruikt. Daarom ziet Scott Crump, mede-oprichter van Stratasys, volop kansen voor nieuwe metaalprinttechnieken. Gaat Stratasys het met de toekomstige 3D metaalprinter anders aanpakken?

 

Metaalprinten moet net als FDM: geen near net shape maar direct een goed onderdeel

Scott Crump was onlangs een van de keynotesprekers op Rapid.Tech in Erfurt. De uitvinder van de FDM technologie – de meest toegepaste printtechniek vandaag de dag – wilde eigenlijk niet veel prijsgeven over de nieuwe 3D metaalprinter die Stratasys voor later dit jaar heeft aangekondigd. Crump, die in de Raad van Commissarissen van Desktop Metal zit, ziet wel het 3D metaalprinten de komende jaren op het bureau van de engineer terecht komen.

 

Scott Crump toonde in zijn presentatie onder andere de artist impression van de eerste Stratasys 3D printer.

 

Wat moet er veranderen aan het 3D metaalprinten zoals we dat nu kennen voor een bredere toepassing?
Scott Crump: “Men is nu de helft van de tijd bezig met de afwerking van de 3D geprinte onderdelen. Dat moet veranderen. Metaalprinten is nu nog een near net shape technologie. We moeten er naar toe dat bij 3D metaal printen er stukken uitkomen net zoals uit de FDM printers komen. Dan heb je geen verspanende nabewerking meer nodig. Ook moeten de prijzen omlaag.”

Spinout Evolve nodig om de STEP technologie sneller te kunnen doorontwikkelen naar productie toepassingen

En qua materialen?
Scott Crump: “Tachtig procent van het metaal dat verwerkt wordt, is aluminium of rvs. Bij additive manufacturing zijn het vooral titanium- en cobaltlegeringen, maar die worden in slechts twee procent van alle toepassingen verwerkt. Daarom ziet ik ruimte voor goedkopere systemen voor kleine onderdelen, die direct in de juiste vorm worden geprint. Als je titanium producten nodig hebt, blijf je de huidige near net shape technieken gebruiken. Je kunt dan wel de nabewerking automatiseren zoals sommigen al doen.”

 

De STEP technologie van Evolve belooft een volwaardig alternatief te bieden voor spuitgieten.

 

Kunt u iets zeggen over de Stratasys 3D metaalprinter?
Scott Crump: “Onze metaalprinter zal anders zijn dan. Onze printer is bedoeld voor productiedelen, dat is anders dan prototyping.”

Is een 3D metaalprinter voor de engineer denkbaar, op zijn bureau?
Scott Crump: “Op dit moment voelen we ons comfortabel bij de kunststof onderdelen die na een druk op de knop uit de printer komen. Ik denk dat de komende vijf tot tien jaar we in een engineering omgeving metaal printen. Engineers krijgen toegang tot metaal voor hun prototypes. Dat is zowel disruptief als revolutionair. En in de toekomst kunnen we misschien wel kunststof met metaal combineren, op voxelniveau.”

 

In de toekomst combineren we misschien wel metaal en kunststof op voxelniveau in één printjob

Waar staat additive manufacturing over tien jaar?
Scott Crump: “In prototyping ligt de toepassing van 3D printen momenteel op een acceptatiegraad van 35 procent. Over tien jaar zullen we dichtbij de 90 procent zitten. Bij het 3D printen van functionele onderdelen gaan we naar het printen van gevulde plastics. Continue vezels printen zal de volgende stap zijn. Echt grote aantallen printen vergt een andere technologie. Daarvoor moeten we elke seconde een laag kunnen printen. Die technologie bestaat, de komende vijf jaar zullen meer commerciële toepassingen komen en over tien jaar is het breed geaccepteerd dat we 10.000 onderdelen per printjob maken.”

 

Stratasys metal print

Op Rapid afgelopen voorjaar toonde Stratasys dit 3D geprinte onderdeel, gemaakt met de eigen metaalprinttechnologie. Gaan de Amerikanen deze op de IMTS presenteren?

 

Is die laatste technologie de Evolve technologie van Stratasys?
Scott Crump: “Ja. Evolve hebben we de afgelopen 9 jaar ontwikkeld tot een proof of concept. Om de commercialisatie te versnellen hebben we deze activiteit verzelfstandigd, zodat andere partijen mee kunnen financieren. Sneller groeien vergt meet funding. Door de spinout hoeven we het budget daarvoor niet weg te halen bij de ontwikkeling van FDM. Met deze stap met Evolve kunnen we focussen op de STEP technologie zonder dat we de focus op de rest verliezen.”

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordig door Seido-Systems

 

Back to top button