3D printmarktManufacturers

Hoger onderwijs en zorg zetten 3D printen bovenaan

Niet alleen het Nederlandse maar het hele Europese onderwijs bestempelt 3D printen als een belangrijke activiteit om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dit gaat een steeds grotere rol in de exacte studies spelen. Ook de Europese zorgsector lijkt 3D printen te omarmen. Bijna de helft van de zorgprofessionals verwacht over vijf jaar moeite te hebben aan de patiëntenvraag te voldoen als ze niet investeren in 3D printen. Dat blijkt allemaal uit een onderzoek door Ricoh onder Europese beslissers.

 

Onderzoek door Ricoh toont bereidheid onderwijsinstellingen om te investeren

Vaardigheden in het gebruik van technologieën als digitale productie en 3D-printen, zijn volgens 82 procent van de Nederlandse besluitnemers in het hoger onderwijs van belang om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek dat Ricoh afgelopen voorjaar in Europa heeft laten uitvoeren. Hieraan hebben een kleine 800 beslissers uit het Europese hoger onderwijs aan meegedaan. 67 procent van de Europese ondervraagden zegt dat 3D-printen een steeds belangrijkere rol gaat spelen in exacte studies. In Nederland pakken onderwijsinstellingen dit op door te investeren in de ‘Maker Education’-methode. Deze methode ondersteunt de opleiding door middel van printtechnologieën waarmee studenten hun eigen objecten kunnen construeren en personaliseren.

 

3D printen essentieel bij voorbereiding op arbeidsmarkt

Maurits Aalders, directeur marketing bij Ricoh Nederland, zegt over de resultaten van het onderzoek: “De samenwerking tussen mens en machine blijft zich ontwikkelen. Door technische vaardigheden in het leerproces te integreren, worden studenten goed voorbereid op de eisen van de toekomstige arbeidsmarkt. De vaardigheden die nodig zijn voor digitale productie en 3D-printen zijn vooral onmisbaar bij het ontwikkelen van prototypen en het visualiseren van ontwerpen in uiteenlopende disciplines.” De Europese beslissingsnemers in het hoger onderwijs zien de investeringen in nieuwe printtechnologieën als een belangrijke manier om de waardering voor hun instelling en opleiding te vergroten.

 

Een voorbeeld van een product geprint met Ricoh PP.

 

 

Print gaat zorgsector ingrijpend veranderen

 

Ricoh heeft in het onderzoek ook gekeken naar de mening van beslissers in de zorgsector. 46% van de zorgprofessionals verwacht dat ze zonder investeringen in 3D printen over vijf jaar moeite zullen hebben om nog te voldoen aan de vraag van de patiënten. 7 van de 10 zorgprofessionals zegt dat printen de patiëntenzorg ingrijpend kan veranderen en de tijd die patiënten moeten doorbrengen in een ziekenhuis significant verkort. Met name denken ze dan aan het printen van gepersonaliseerde implantaten, zowel voor orthopedische als dentale toepassingen.

 

Drijfveren voor investeren in 3D printen

Het bredere onderzoek door Ricoh onder ruim 3100 Europese beslissers in verschillende sectoren, toont aan dat de belangrijkste drijfveren om te investeren in 3D printen zijn het verkorten van ontwikkeltrajecten (80%) en productie dichterbij de eindklant brengen (69%) de grootste drijfveren zijn, naast onder meer personalisatie.

Méér over het rapport kun je hier lezen

 

Back to top button