Materials

Farsoon 3D print met puur koper

Het Chinese Farsoon Technologies voegt koper toe aan de materialen die het kan 3D printen. Het bedrijf maakt deze week aan de vooravond van TCT Asia bekend dat het bedrijven zoekt om applicaties voor het 3D printen met koper te ontwikkelen.

Puur koper is vanwege de hoge reflectie (meer dan 90%) een lastig materiaal voor de poederbed metaalprinters. Tegelijkertijd biedt het veel mogelijkheden, met name in toepassingen waarin men optimaal gebruik maakt van de thermische en elektrische geleidende eigenschappen van koper. Denk aan een warmtewisselaar, koelsystemen voor matrijzen en elektronica. Sinds 2017 werkt het Farsoon Application team met enkele technologiepartners aan de ontwikkeling van een parameterset voor koper.

De puur koperen warmtewisselaar die Farsoon Technologies geprint heeft.

Chinese fabrikant AM-technologie zoekt partners voor applicatie ontwikkeling

Wanddikte koperen warmtewisselaar slechts 0,5 mm

In dit project is al een warmtewisselaar van puur koper geprint. De complexe spiraal in deze warmtewisselaar heeft een wanddikte van slechts 0,5 mm. Vergeleken met traditioneel geproduceerde warmtewisselaars, weegt het 3D geprinte exemplaar 30% minder. De productiekosten liggen 35% lager. Farsoon is momenteel zover dat alle 3D metaalprinterts uit het gamma van de Chinese fabrikant geschikt zijn voor het printen met puur koper. Het R&D team heeft de juiste parameters en scanstrategie hiervoor beschikbaar. Daarmee haalt de 3D printerfabrikant een materiaaldichtheid van meer dan 97%, terwijl de elongatie bij breuk groter is dan 16%.

Van koper tot tantalum en wolfraam

Farsoon voegt de parameterset voor koper toe aan de 13 verschillende sets die beschikbaar zijn. Eerder slaagde het er al in om een kunstknie te 3D printen van tantalum en een radiatorbehuizing van wolfraam. De fabrikant zoekt nu partners om toepassingen voor het 3D printen met puur koper te ontwikkelen. Sinds kort heeft Farsoon een eigen Europese vestiging in Stuttgart.

Lees hier een interview over de start van Farsoon in Europa

Samenwerking met Airbus R&D team

De Chinese fabrikant heeft overigens recent een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Airbus. Gezamenlijk gaan de bedrijven toepassingen ontwikkeling voor het 3D printen met high performance polymeren. Het is de eerste keer dat het R&D team van Airbus voor Farsoon kiest. Het werk gebeurt vanuit de Airbus vestiging in China.

Foto’s: Farsoon Technologies

Back to top button