Materials

Evonik PA6 verbreedt portfolio AM-poeders

Evonik brengt een nieuwe PA6 poeder op de markt. Het nieuwe 3D printmateriaal voor alle poederbed gebaseerde 3D printers is geschikt voor toepassingen waarbij de temperatuur kan oplopen tot 195 graden C. Evonik heeft recent een Amerikaanse start-up overgenomen. Ook deze is actief in het segment high performance polymeren.

 

3D printen is voor Evonik een toekomstige groeimarkt. Gestaag bouwt het Duitse chemieconcern het materialenportfolio uit, dit keer met het nieuwe Evonik PA6 poeder. Het materiaal kenmerkt zich door een hoge mechanische stabiliteit en een hoge mate van zowel chemische- als temperatuurresistentie. De vochtopname bedraagt minder dan 3 procent. Dat heeft een positief effect op zowel de printbaarheid van het poeder als ook de geometrische stabiliteit van het 3D geprint onderdeel.

Nieuw temperatuursbestendig PA6 en overname Structured Polymers

Een van de eerste klanten die het nieuwe Evonik PA6 poeder gebruiken, is TPM 3D. Het Chinese 3D technologiebedrijf levert onder andere aan de automobiel- en elektronicaindustrie. “Nieuwe, op het printproces afgestemde materialen die geschikt zijn voor toepassingen in het bereik van hogere temperaturen, brengen 3D printen een stap dichterbij serieproductie”, zegt Mark Zhao, oprichter en directeur van TPM 3D. Met name in de twee industriesegmenten waaraan het bedrijf levert, is de vraag naar materialen die tegen hogere temperaturen bestand zijn groeiend. Het nieuwe PA 6 poeders is geschikt voor alle poederbed gebaseerde printtechnologieën.

 

Evonik in het Duitse Ruhrgebied breidt de activiteiten in additive manufacturing gestaag verder uit.

Overname Structured Polymers

Vorige maand heeft Evonik in de VS de start-up Structured Polymers overgenomen. Het bedrijf uit Austin (Texas) heeft een eigen, gepatenteerde technologie ontwikkeld voor de productie van 3D printpoeders. Structured Polymers start vanaf een kunststof granulaat en verwerkt dit in meerdere stappen tot fijn poeder met een doorsnede van 0,1 tot 400 µm. De materiaaleigenschappen zijn bij alle diameters gelijk. “Met deze nieuwe technologie kunnen bija alle deelkritstallijne thermoplasten verwerkt worden”, zegt Thomas Grosse-Puppendahl, hoofd Additive Manufacturing bij Evonik. Als voorbeelden noemt hij Polybutylenterephthalat en  Polyetheretherketon. Deze poeders zijn geschikt voor SLS-, Highspeed SLS- en het MJF-printproces.

Evonik investeerde in de herfst van 2017 al in de Amerikaanse start-up en lijft deze nu dus helemaal in.

Back to top button