MaterialsTechnology

DSM gaat met Fortify composieten ontwikkelen voor DLP

DSM gaat samenwerken met het Amerikaanse Fortify. Het Nederlandse bedrijf brengt de expertise van het verwerken van vezelversterkte kunststoffen in; Fortify de Digital Composite Manufacturing technologie. Gezamenlijk willen ze nieuwe geavanceerde kunststoffen ontwikkelen voor het 3D printplatform van Fortify.

Fortify stelt zijn 3D printplatform, Digital Composite Manufacturing, open voor materiaalproducenten om composieten te ontwikkelen die zowel mechanisch als qua temperatuurbestendigheid hoogwaardige eigenschappen hebben. Fortify combineert in de Fluxprint technologie zowel magnetisch als digital light processing technologie voor hoogwaardig 3D printen composieten.

DSM stapt in open innovatieprogramma van ontwikkelaar Fluxprint technologie

Een voorbeeld van een automotive-onderdeel, geprint met de technologie van Fortify.

Magnetisme en licht

Het magnestisme wordt gebruikt om op voxelniveau de fibers goed uit te lijnen, zodat er een sterke microstructuur ontstaat. De DLP-techniek gebruikt men daarna om het kunststof te printen.  Met deze combinatie print Fortiy zowel koolstof- als glasvezelversterkte kunststoffen. Ook keramisch versterkte werkstukken zijn mogelijk. Begin dit jaar heeft de start-up uit Boston $ 2,5 miljoen durfkapitaal opgehaald. Op dat moment is eveneens patent aangevraagd voor de Fluxprinttechnologie en is programma voor materiaalproducenten opengesteld.

Structurele componenten

DSM Additive Manufacturing stapt hier, met het doel om materialen ontwikkelen die toegepast gaan worden in structurele onderdelen, zowel voor de vliegtuigbouw, automotive industrie als andere sectoren. Ook het 3D printen van opspanmiddelen en rapid tooling behoort tot de mogelijke toepassingen waar beide bedrijven aan denken. “Bij DSM Additive Manufacturing geloven wij dat samenwerking met industriepartners de sleutel is om deze industrie verder te ontwikkelen”, zegt Hugo da Silva, vice-president additive manufacturing bij DSM. De kennis van Fortify op het vlak van het verwerken van vezels en hun DCM-platform, zal meteen een verbetering van mechanische eigenschappen van de materialen opleveren.

Fortify 3D print met de DCM-technologie gedetailleerde en hoogwaardige matrijzen.

Open innovatieprogramma

De open innovatie zal de ontwikkeling van de markt voor de DCM-technologie van Fortify versnellen, verwacht ook Karlo Delos Reyes, vice president business development bij het Amerikaanse bedrijf. Fortify brengt niet alleen de kennis van de hardware in, maar laat de eigen materiaalexperts samen met de experts van DSM samenwerken. Gezamenlijk gaan de twee bedrijven nieuwe composietharsen voor DLP-technologie ontwikkelen. Zo wil men de techniek meer geschikt maken voor het 3D printen van functionele onderdelen.

De samenwerking strekt zich ook verder uit in de waardeketen. Fortify gaat namelijk de harsen van DSM Additive Manufacturing verkopen.

Foto’s: Fortify

Back to top button