ManufacturersMaterials

Printprofielen nieuwe filamenten van DSM en Owens Corning voor Ultimaker S5

De alliantie van Ultimaker met materiaalfabrikanten levert al resultaat. Deze week introduceert Ultimaker op TCT Show nieuwe materiaalprofielen voor DSM Novamid ID1030 CF10 en en Xstrand van Owens Corning. Deze filamenten zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe Ultimaker S5. Ultimaker zelf lanceert op TCT Show de nieuwe print core CC Red 0.6. Deze is ontwikkeld voor het betrouwbaar 3D printen van composietmaterialen.

 

Eerste resultaten van Ultimaker Alliances Program

Bij de introductie van de Ultimaker S5 kondigde de Nederlandse 3D printerfabrikant eveneens een samenwerking met wereldwijd opererende materiaalfabrikanten aan. Dat gebeurt binnen het Ultimaker Alliances Program. Ultimaker heeft voor de materiaalproducenten een tool ontwikkeld waarmee ze in relatief korte tijd, met ondersteuning van de Ultimakerspecialisten, hun filamenten kunnen optimaliseren voor de nieuwe S5. Via een profiel in Cura kiezen de gebruikers vervolgens eenvoudig de juiste settings.

 

DSM Novamid 1030 CF10: koolstofvezel gevuld

DSM heeft het nieuwe Novamid ID 1030 CF10 voor de Ultimaker S5 geoptimaliseerd. Dit is een nieuw met koolstofvezel gevuld PA6/66-filament. Hiermee 3D print je onderdelen met eigenschappen vergelijkbaar met spuitgietdelen. Het materiaal is met 10 procent glasvezel versterkt. Dat zorgt voor krachtige, taaie en stijve 3D-geprinte onderdelen, geschikt voor functionele prototypes en eindgebruikers toepassingen. Bovendien kan dit materiaal met dezelfde snelheden worden geprint als niet versterkte typen kunststof.

 

Owens Corning Xstrand: goede thermische eigenschappen

Het tweede materiaal komt van Owens Corning, Xstrand-filament. Dit filament heeft krachtige thermische en mechanische eigenschappen, wat het geschikt maakt voor functionele prototypes en industriële toepassingen. Xstrand dankt de goede eigenschappen aan de versteviging met glasvezel. Het materiaal gaat bijzonder lang mee en kenmerkt zich door stijve mechanische eigenschappen, een lage thermische uitzettingscoëfficiënt en een hoge verwerkingstemperatuur.

 

Samenwerking binnen alliantie goed voor de eindgebruiker

Beide filamentproducenten zijn overtuigd van de meerwaarde van het Ultimaker Alliances Program. Chris Skinner, vice president Composites Strategic Marketing bij Owens Corning: “De samenwerking met de materiaalexperts van Ultimaker leverde de perfecte setting op voor het 3D printen met onze materialen via Ultimaker Cura.” Hudo da Silva, vice president Additive Manufacturing bij DSM ziet de gebruikers uiteindelijk winnen bij de samenwerking tussen printerfabrikant en materialenproducent. “We kunnen samen bijdragen aan een simpele en probleemloze oplossing, omdat de software van Ultimaker en de Ultimaker S5 naadloos aansluiten op onze materialen.” Jos Burger, CEO van Ultimaker, is trots op het snelle resultaat van de samenwerking met materiaalfabrikanten zoals DSM en Owens Corning. ”Hierdoor kunnen wij klanten met een Ultimaker S5 de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van uiterst geavanceerde technische kunststoffen.” Ultimaker integreert de profielen van de twee nieuwe materialen in november in Cura.

 

Nieuwe print core voor composieten

Ultimaker presenteert verder op TCT Show de nieuwe printcore CC Red 0,6. Ook die is bij de introductie van de S5 aangekondigd. Deze is voorzien van een spuitmond met een diameter van 0,6 mm, een speciaal ontwikkelde geometrie en een kegelvormige robijn die betrouwbaar 3D-printen met composietmaterialen mogelijk maakt. De nieuwe print core CC Red 0.6 is in november 2018 verkrijgbaar.

FOTO: het nieuwe DSM Novamid CF10, nu ook geoptimaliseerd voor Ultimaker S5

 

Back to top button