Applications

Farsoon 3D print onderdelen voor Chinese Marsraket

Succesvolle lancering Tianwen-1 Marssonde

De Chinese Tianwen-1 capsule is nog eventjes onderweg, maar na 3 miljoen van de in totaal 480 miljoen kilometers naar Mars, is met succes de eerste koerscorrectie uitgevoerd. In de lanceerraket voor de Chinese Marssonde zitten onderdelen die 3D zijn geprint op de Farsoon HT1001P 3D printer.


China heeft zich vorige week definitief bij het rijtje landen gevoegd dat naar Mars onderweg is. Vanaf het ruimtevaartcentrum in Wenchang heeft de Long March 5 lanceerraket de Tianwen-1 sonde in de goede baan gebracht. De raket heeft in eerste instantie 25 ton lading in een lage baan om de aarde gebracht en daarna 14 ton in een geo-synchrone baan,

De Farsoon HT1001P heeft een verlengde bouwkamer die quasi automatisch gewisseld kan worden voor een korte wisseltijd tussen twee buildjobs.

Quasi continu onderdelen 3D printen

Hiervoor beschikt de lanceerraket met 5 meter doorsnede over vier boosters van elk 3,35 meter. De structuur van de verschillende trappen is opgebouwd van aluminium. Tussen de verschillende ‘trappen’ zit de zogenaamde ‘static firing skirt’ een ondersteuningsring met verschillende in- en externe hefpunten. Hierdoor is de rakettrap gemakkelijker te hanteren is. Wetenschappers hebben ervoor gekozen om onderdelen hiervoor te 3D printen. Dit is gedaan met de Farsoon HT1001P SLS printer. Dit is Farsoon’s grootste polymeer printer, met een extra grote bouwkamer van 1000 bij 500 bij 450 mm. Als materiaal hebben ze FS3300PA materiaal, een hoogwaardige polymeer. De HT1001 P 3D printer wisselt automatisch de bouwkamer als een printjob klaar is. Hiierdoor kan quasi continu worden geprint, wat zowel de productietijd als kosten vermindert.

50 onderdelen printen in 48 uur

Het gaat om in totaal 50 stukken van 370 x 100 x 125mm. De Farsoon HT1001P heeft deze onderdelen in slechts 48 uur geprint en daarna zijn ze geassembleerd tot de cilinderstructuur met een doorsnede van 5 meter. De met FS3300PA geprinte onderdelen beschikken over een uitstekende sterkte en taaiheid, goede post-processability voor het waterdicht maken. De onderdelen zijn met een zoutsproeitest getest om de extreme atmosferische corrosiebestendigheid te beoordelen.

Nog 477 miljoen kilometer

Tianwen-1 heeft nu met succes zijn eerste orbitale correctie uitgevoerd op 2 augustus, na meer dan 230 uur in de ruimte en 3 miljoen kilometer van de aarde te hebben gereisd. Als het lukt, wordt Tianwen-1 de eerste Marsexpeditie.

Back to top button