designsoftwareTechnology

Autodesk AM Alliantie: materiaaldata voor 3D printen in designsoftware

Autodesk heeft de Autodesk AM Alliantie (Additive Manufacturing Alliance) gevormd, samen met een aantal partijen die kunststoffen produceren voor 3D printen en machinebouwers. Het doel is om kennis over het gedrag van de materialen en de interactie met hardware te vertalen naar data waartoe designers in hun designsoftware direct toegang hebben. Hiermee kunnen ze hun designs en 3D print resultaten verbeteren.

 

Online database toegankelijk via Nettfab

 

Het is een van de meest gehoorde klachten van engineers: het resultaat dat uit de 3D printer komt, is zelfs in kunststof niet helemaal voorspelbaar. De software van Netfabb, tegenwoordig onderdeel van Autodesk, biedt weliswaar een aantal tools om het design te optimaliseren voor 3D print. De nieuwe online database die de Autodesk AM Alliantie moet gaan vullen, zou deze functionaliteit moeten verbeteren. Tijdens het deisgnproces kun je dan in de databank materialen selecteren en bijbehorende parameters voor specifieke machines. Met deze gegevens kunnen ze al simuleren wat de eigenschappen zullen zijn van hun 3D geprinte onderdelen.

 

Netfabb
Een afbeelding hoe de Netfabb software supportstructuren positioneert. Binnenkort worden ook materiaaldata in de software toegankelijk (foto Netfabb)

 

AM Alliantie moet 3D printen verder brengen

Deze Autodesk Additive Manufacturing Alliance bestaat onder meer uit DSM, Henkel, Formlabs, Structured Polymers, polyspectra, Molecule en Covestro. Zij zijn bereid hun kennis in te brengen om zo de mogelijkheden van 3D printen te vergroten. Autodesk laat weten dat dit een eerste stap is. Op termijn moeten materiaal- en machinedata voor alle 3D printtechnieken die Netfabb afdekt, in de database beschikbaar komen. Dat betekent dat in de toekomst de alliantie ook met metalprinten aan de slag gaat. Samir Hanna, vice president digital manufacturing bij Autodesk, is overtuigd dat de samenwerking de additive manufacturing industrie een stap verder zal brengen.

 

Juiste combinatie performance en kosten

De gebruikers van Autodesk Netfabb krijgen straks meerdere mogelijkheden om de databank te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld naar de juiste machine en materiaal combinatie voor een specifieke toepassing zoeken. Ook een aspect als de kosten worden hierin meegenomen. Hierdoor kunnen ze hun design optimaliseren voor hetzij kosten, hetzij performance of een combinatie. Ook verschillende simulaties kunnen gemaakt worden met de beschikbare data. Doordat eveneens de procesparameters in de databank beschikbaar komen, kunnen designers in kortere tijd een goed product uit hun 3D printers halen.

De nieuwe functionaliteit wordt te zijner tijd geïntegreerd in Netfabb.

Back to top button