3D printserviceApplications

Shapeways gaat medische modellen 3D printen voor Armor Bionics

Online platform wordt versnel uitgerold in Europa

Shapeways heeft een flinke order in de wacht gespeelt. Het van oorsprong Nederlandse 3D printservice bureau gaat alle medische modellen printen voor Armor Bionics. Het gaat om modellen die chirurgen gebruiken in de voorbereiding van complexe operaties. Deze keuze is op Shapeways gevallen mede vanwege de geografische spreiding van productiefaciliteiten.


Armor Bionics is een startup in Uruguay. Het heeft een online platform gebouwd. Medisch specialisten kunnen de data van een CT- of MRI-scan uploaden waarna ze een gedetailleerd virtueel 3D model krijgen. De software van Armor Bionics vertaalt de data in een STL-file en vult ontbrekende gegevens aan zodat er een realistisch 3D model ontstaat. Dat kunnen de specialisten gebruiken voor zowel diagnostiek alsook voor de pre-operatieve planning. De stap naar een 3D geprint model is dan een relatief kleine.

Geografische spreiding geeft doorslag voor keuze voor Shapeways

Armor Bionics
Een voorbeeld van de workflow. Foto’s Armor Bionics.

Schaalbaarheid de belemmering

De zes jaar oude onderneming gaat het platform nu wereldwijd uitrollen, waarbij in eerste instantie de nadruk ligt op de VS en Europa. “Een van de grootste obstakels bij het uitbreiden was het gebrek aan betrouwbare faciliteiten voor het 3D printen van modellen zodra deze vanuit Uruguay, waar Armor Bionics is gevestigd, werden verzonden,” zegt Bruno Demuro, co-founder en CEO. “Door samen te werken met Shapeways kunnen chirurgen nu overal 3D-modellen ontvangen, met een extreem snelle levering en een hoge nauwkeurigheid van de modellen.” Voor hem was het vanaf het begin duidelijk dat een partner met 3D printfaciliteiten op beide continenten meerwaarde biedt.

Snelle levering en hoge kwaliteit

Shapeways heft een exclusief contract met Armor Bionics gesloten. Door de samenwerking tussen de twee bedrijven kan het platform versneld worden uitgerold en is het makkelijker voor ziekenhuizen en klinieken in Europa en de VS om samen te werken. “Deze dienstenstelt chirurgen en ziekenhuizen in staat om snel fysieke modellen te krijgen, maakt operaties efficiënter en kan chirurgen op talloze manieren helpen om het beste resultaat voor hun patiënt te bereiken”, voegt Miko Levy, Chief Revenue Officer bij Shapeways, toe. Een van de kritische punten waarop het 3D printservicebureau is beoordeeld, is de kwaliteit van de geprinte modellen. Die mag namelijk niet ter discussie staan, meent Bruno Demuro. “Omdat we altijd zeer grondig te werk gaan, hebben we de grootte van elk bot opgemeten om na te gaan hoe nauwkeurig het eerste 3D-geprinte model was. In vergelijking met het 3D-ontwerp dat we hadden opgestuurd, was het onberispelijk. Dit is essentieel is aangezien er geen ruimte is voor fouten bij de procedures waarvoor de techniek wordt gebruikt.”

Back to top button