3D printmarktApplications

Stryker wil 3D printfabriek voor medische implantaten

Stryker, een van ’s werelds grootste bedrijven in medische technologie, is van plan een 3D printfabriek te bouwen. Hierin wil men onder andere knie- en heupimplantaten gaan printen. Door de vrije vorm waarin deze getekend en geproduceerd kunnen worden, wordt het cement om het implantaat vast te zetten overbodig. Over een jaar of tien draagt 3D printen bij aan het verlagen van de kosten.

 

Pas over 10 jaar zal 3D printen bijdragen aan kostenreducties

Deze verwachting heeft Kevin Lobo, ceo van Stryker, geuit in een analistenconferentie naar aanleiding van de Q4 cijfers. Sinds afgelopen zomer heeft het concern al producten in het assortiment die met 3D metaalprinten zijn gemaakt. Men ziet de technologie momenteel echter nog niet doorbreken als een alledaagse productietechnologie. “Voor de komende drie, misschien vier jaar ligt onze focus op echt innovatieve producten en niet op het vervangen van bestaande producten door 3D geprinte. Onze aandacht gaat uit naar innovatieve geometrieën die niet anders dan met 3D printen gemaakt kunnen worden”, aldus Kevin Lobo. De fabrikant van medische hulpmiddelen en implantaten heeft wel voor de lange termijn vertrouwen in 3D metaalprinten; op termijn kan de technologie wel helpen kosten te reduceren.

 

Lastig

3D metaalprinten is een ander verhaal dan met kunststof aan de slag gaan, aldus de topmanager van Stryker. Behalve dat de materialen – vaak titanium – explosief zijn en er veel programmeerwerk bij komt kijken, vergt het simpelweg tijd om het proces te optimaliseren, zegt de Amerikaan. Daarom richt Stryker zich in eerste instantie op het 3D printen van nieuwe producten, waarbij de vormvrijheid optimaal wordt benut. Door de poreuze structuren die je kunt printen, wordt namelijk het oppervlak waarin de botcellen en andere delen van het lichaam zich kunnen hechten, groter en kan het menselijk weefsel makkelijker ingroeien. Dat betekent bijvoorbeeld voor de 3D geprinte knie, dat er geen cement nodig is om deze goed vast te zetten. Dat zijn de innovaties waarmee Stryker het eerst aan de slag wil. “Het moment waarop we bestaande productietechnieken gaan vervangen door 3D printen ligt nog vele jaren voor ons”, aldus Lobo in de analistencall.

 

 

Impuls van 3D printen

Dat neemt niet weg dat hij verwacht dat 3D printen de omzetgroei van de onderneming de komende jaren een impuls zal geven. Kevin Lobo denkt wel dat 3D printen samen met de robottechnologie voor operaties Stryker positioneert als een onderneming die zich onderscheidt van de concurrentie. Men wil ook met 3D printen voorop lopen in deze markt.

 

Bronvermelding: Seeking Alpha

 

Back to top button