ManufacturerssoftwareTechnology

Solidworks 3D printing strategie krijgt vorm

Solidworks 3D printing strategie krijgt stilaan vorm. De onderneming werkt hard aan de integratie van 3D printen in de designsoftware. Heel concreet lanceert de Koreaanse 3D printerfabrikant Sindoh deze week een FDM 3D printer die volledig geïntegreerd is in Solidworks. Dassault Systems werkt daarnaast met meerdere researchinstituten samen om onder andere de materiaalselectie in de designsoftware te betrekken.

 

Integratie Koreaanse Sindoh printer in Solidworks; ultieme doel materialen designen

Net als verleden jaar, is het thema 3D printen opnieuw nadrukkelijk aanwezig op Solidworks World 2016, ditmaal in Dallas. Stratasys kondigde gisteren aan dat de Connexlijn wordt teruggebracht tot de Connex 3, die dan wel voorzien wordt van de Adobe kleurentechnologie zodat meer dan 1000 kleuren geprint kunnen worden door het 3D model in Adobe Photoshop te bewerken. 3D Systems toont het prototype van de MJP 2500 3D printer. Dit is een office friendly 3D printer voor engineers, die momenteel in de Beta-testfase is en later dit jaar op de markt komt. Markforged is met de carbon 3D printer aanwezig in het partnerpaviljoen. En daar staan meer bedrijven met 3D technologie.  De echte vernieuwing zit in de manier waarop Solidworks momenteel bezig is de nieuwe maaktechnologie te integreren in de softwaresystemen. De reden hiervoor is duidelijk, aldus Dassault Systemes topman Bernard Charlès: makers kunnen niet meer om 3D printen heen omdat de techniek het maken van innovaties mogelijk maakt.

solidworks
Bernard Charlès (links) en Gian Paolo Bassi.

 

Sindoh 3D printers

Een van de concrete toepassingen is ontwikkeld door de Koreaanse 3D printerfabrikant Sindoh. Dit is van oorsprong een fabrikant van copiers en andere 3D printers, die in miljoenen stuks geproduceerd worden. Sindoh zet met die kennis de stap naar de 3D printwereld en integreert de aansturing van de printer in Solidworks. In de ontwerpsoftware kan de gebruiker een aantal parameters ingeven en dan via een cloudapplicatie de printjob naar de printer sturen. Deze zijn voorzien van een camera om het printen te bewaken. Later dit jaar komt er nog een nieuwe applicatie bij, kondigt BB Lee, senior vice president van Sindoh, aan. Dan kan de fabrikant via immage recogniction software vanaf afstand printprocessen bij klanten analyseren en ondersteuning bieden bij het 3D printen.

De 3Dwox DP200 printer van Sindoh. LInks de cartridge met het filament erin.
De 3Dwox DP200 printer van Sindoh. LInks de cartridge met het filament erin.

 

Materialen designen vanuit Solidworks

Dat het niet bij de samenwerking met Sindoh blijft, blijkt uit de toelichting van het topmanagemnt van zowel Solidworks als moedermaatschappij Dassault Systèms op de Solidworks 3D printing strategie. De laatste maanden zijn meerdere samenwerkingsverbanden gesloten met researchinstellingen, met name op materiaalgebied. Daarin zit namelijk de echte meerwaarde van de integratie van AM in 3D printing, denkt Solidworks topman Bassi: “3D printen is in wezen nieuwe materalen ontwikkelen. De materiaaleigenschappen moeten de nieuwe parameters in de hoofden van de engineers worden. Design gaat niet alleen om de vorm, maar ook over spelen met materiaaleigenschappen. Het uitvinden van nieuwe materialen wordt onderdeel van het designproces.” Bernard Charlès denkt wel dat de toekomstige designsoftware vooral functie gebaseerd moet zijn. Topologie optimalisatie is weliswaar belangrijk, maar in het designproces gaat het met name om de functie die gerealiseerd moet worden via het design. “Het systeem moet de beste resultaten presenteren gebaseerd op de eigenschappen die je als engineer zoekt.”

 

Back to top button