ManufacturersTechnology

Stratasys en Adobe vereenvoudigen AM-workflow

De additive manufacturing workflow is cumbersome. Met dat ene zinnetje vat John Gould, president Stratasys Noord Amerika, samen wat menigeen die 3D print dagelijks ervaart: de voorbereiding van 3D printen is onhandig. Het verloopt over teveel stappen om van CAD naar een geprint fysiek model te komen. Stratasys en Adobe gaan dit aanpakken. In maximaal 2 of 3 stappen moet je van CAD-file naar een full color 3D print komen.

 

Stratasys Creative Colors opent nieuwe mogelijkheden voor 3D printen prototypes

De samenwerking die de twee bedrijven tijdens Solidworks World hebben aangekondigd, gaat veel verder dan alleen de nieuwe technologie om met de Connex 3 printer meer dan 1000 kleuren te kunnen printen. Door de workflow te stroomlijnen, denkt Stratasys de inzet van de technologie met name in het prototyping traject te vergroten. Het uiteindelijke doel moet zijn om net zo gemakkelijk een 3D print te maken dan een kleurenafdruk van een van je foto’s of documenten op de PC.

 

stratasys creative colors
Een van de mogelijke toepassingen van het kleurenprinten op de Connex3 van Stratasys.

 

Kleur, structuur en materiaal kiezen

“We brengen de innovaties uit de 2D printwereld nu naar de 3D printwereld”, zo verduidelijkte Mike Scrutton, directeur product development 3D printen bij Adobe, de ambities van de beide bedrijven. Adobe is natuurlijk vooral bekend vanwege de fotobewerkingssoftware en de pdf, inmiddels een geaccepteerde standaard. Voor 3D printen gaat men de Photoshop CC technologie gebruiken. Het model wordt ingeladen in Stratasys Creative Colors, nieuwe software die aangestuurd wordt door de software van Adobe die op de achtergrond draait. Hierin kan de engineer kleuren kiezen of wijzigen, maar ook structuren veranderen. Omdat het wysiwyg-software is, worden de veranderingen direct zichtbaar op het scherm. Omdat de Connex 3 de mogelijkheid heeft om de eigenschappen van het materiaal te wijzigen, krijgt de engineer ook die mogelijkheid aangereikt in de nieuwe software. Stratasys gaat zelfs zover dat ook mensen die geen eigen Connex 3 printer hebben, toch gebruik kunnen maken van de technologie van Stratasys en Adobe. John Gould: “Als je geen Connex printer hebt, kun je de file bewerken in Adobe Photoshop en dan direct naar een van de Stratasys DM vestigingen sturen.” Of naar een van de 3D printservicebedrijven waar de Connex printers staan.

 

strtasys creative colors

 

Exclusieve feature voor Stratasys

Tijdens de presentatie benadrukte John Gould nog eens dat Stratasys Creative Colors een exclusieve feature blijft voor Stratasys. “Ons doel is niet om naar prosumer prijsniveaus te gaan. Ons doel is hoe kunnen we gemakkelijker waarde creëren voor onze eindklanten.” En dat kan door zoals nu de workflow te vergemakkelijken. De meer dan 1000 kleuren die Stratasys nu kan printen, openen heel nieuwe mogelijkheden in het prototyping traject. Stratasys ziet daar dan ook nog volop groeikansen. Een andere sector waar men groeikansen ziet met de Stratasys Creative Colors module, is de medische wereld, zowel voor chirurgische trainingsmodellen als ook om modellen te printen voor de communicatie met de patiënt.

In maart presenteert Seido Systems de Stratasys 3D printtechnologie zowel op RapidPro als op de Technishow.

 

Back to top button