Materials

LPW verbetert AM-poeder met plasmabehandeling

De Britse poederfabrikant LPW Technology is gestart met plasmabehandeling van metaalpoeder voor additive manufacturing. Dit plasma spheroidizing zorgt er onder andere voor dat het hoekige AM-poeder rondere vormen aanneemt waardoor de structuur homogener wordt. Bij 3D metaalprinten heeft deze behandeling een positieve uitwerking op de kwaliteit van de geprinte componenten.

 

Homogenere structuur zorgt voor betere printkwaliteit

LPW Technology zegt momenteel de enige poederfabrikant in de wereld te zijn die deze technologie toepast. In het proces wordt het metaalpoeder met een hoge energie plasmabron behandeld. Dit zorgt ervoor dat de dichtheid toeneemt, de vorm van elk poederdeeltje ronder wordt en het vloeigedrag verbetert. Ook zitten er minder vervuilingen in het poeder. Vergeleken met poeders vervaardigd via gas-atomisatie, de standaard tot nog toe, is de vervuilingsgraad lager. Dat kan positief uitpakken voor de mechanische eigenschappen van de AM-componenten, met name voor de productie op 3D metaalprinters die met zeer fijne poeders werken.

 

Revolutionaire verbetering?

Volgens de Britse producent levert dit belangrijke voordelen op voor 3D metaalprinten. Mike Ford, sales directeur, durft zelfs te beweren dat dit de potentie heeft additive manufacturing revolutionair te verbeteren. Met name voor de industriële toepassingen van 3D metaalprinters is het belangrijk dat de poederdeeltje zo homogeen mogelijk zijn, omdat dit bij het lasersmelten het beste eindresultaat geeft. Momenteel past LPW  Technology deze behandeling toe bij wolfraam, titanium legeringen, tantalum en werkt men aan de ontwikkeling van molybdeen en een ultraschone nikkelbasislegering voor additive manufacturing.

 

 

Vaker recyclen

Een volgende stap die LPW wil maken, is het vaker kunnen recyclen van het poeder. Men denkt dat het plasma behandelde poeder hiervoor beter geschikt is. Zelfs als het poeder met zuurstof in aanraking is geweest en niet meer binnen de specificaties valt, denkt men het vaker te kunnen recyclen. Om dit verder te onderzoeken zoekt LPW klanten die mee willen helpen aan deze testen. Blijkt inderdaad dat het poeder vaker gerecycled kan worden, dat kan dit tot een verdere kostprijsdaling in 3D metaalprinten leiden.

 

Back to top button