ManufacturersTechnology

Metalfab1 genomineerd voor IAMA Award 2016

Additive Industries is met de Metalfab1 een van de drie genomineerden voor de IAMA Award 2016, die volgende week op de Metav wordt uitgereikt. De Nederlandse inzending gaat de concurrentie aan met de Lasertec 65 3D van DMG Mori en Concept Laser, dat genomineerd is met het realtime monitoringsysteem QMmeltpool 3D.

 

Nederlandse start-up neemt het op tegen gevestigde Duitse namen

Een knappe prestatie van het Nederlandse Additive Industries: dat kun je wel zeggen van deze nominatie voor de IAMA Award 2016 (International Additive Manufacturing Award 2016), kortweg de 3D Award die VDW en de Amerikaanse organisatie AMT dit jaar voor de tweede keer gaan uitreiken. Dat gebeurt volgende week op de Metav 2016 in Düsseldorf, waar additive manufacturing een van de thema’s zal zijn. Alles bij elkaar waren er dit keer 16 inzendingen voor de award, uit Duitsland, Finland, Groot Brittannië, Nederland, Zwitserland en de VS.

 

Metalfab1: modulair concept

De Metalfab1 is de industriële 3D metaalprinter die de Nederlandse start-up eind vorig jaar heeft gelanceerd en die in korte tijd is ontwikkeld en gebouwd door een aantal high tech system suppliers in de Brainport regio. Het is een modulaire machine, met één tot vier laserbronnen en geïntegreerde warmtebehandelingsunit. Samen met enkele partners is ook Additive World ontwikkeld, een software platform dat het volledige proces ondersteunt.

 

web

Concept Laser: QMmeltpool 3D

De eerste Duitse concurrent voor de Nederlanders is Concept Laser. Dat heeft QMmeltpool 3D aangemeld voor de award en is hiermee genomineerd. Dit is een systeem dat met behulp van speciale camera’s realtime de opbouw van het werkstuk controleert. Op elk moment in het proces kan de positie van de laser worden bepaald en maakt het systeem een 3D model van de laagopbouw. QMmeltpool 3D optimaliseert het 3D printproces en is vooral in branches met strenge kwaliteitseisen een kansrijk systeem.

 

lasertec-65-am-01-500px-dataDMG Mori: hybride machine

Sauer, de laserdochter van DMG Mori, is de derde kanshebber op de award met de Lasertec 65 3D. De machinebouwer heeft als eerste het 3D metaalprinten geïntegreerd in een 5-assig bewerkingscentrum, wat heel nieuwe toepassingen biedt. Opbouwen en frezen vinden afwisselend plaats. DMG Mori heeft deze hybridemachine inmiddels geïntegreerd in een systeem dat het totale proces beslaat: van een speciale CADCAM oplossing tot en met een materialendatabase en een realtime bewakingssysteem, gekoppeld aan de adaptieve besturing van de machine.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 24 februari tijdens de Inside 3D Printing conferentie die gelijktijdig met de Metav plaatsvindt. De Metav 2016 vindt plaats van 23 – 27 februari in de Messe Düsseldorf. Additive Manufacturing Area is te vinden in hal 15.

Back to top button