Applications

Anouk Wipprecht maakt 3D geprinte gedachten gestuurde jurk

Anouk Wipprecht laat jurk reageren op cognitieve belasting

Cognitief zijn we allemaal druk bezet. En roepen we voortdurend: ik ben druk. Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht heeft nu met Onshape ontwerpsoftware van PTC een jurk ontworpen en laten 3D printen die via een brein-computerinterface reageert op cognitieve belasting. Je ziet dus de kleding reageren op iemands breinbelasting.


De op een HP Multijet Fusion 3D printer geproduceerde jurk geeft dus hersenactiviteiten van de drager weer. Mode wordt zo een nieuw soort interconnectie tussen de mens en diens omgeving. Dit project laat het rechtstreeks verband zien tussen je gedrag en hoe je hersenen daarop reageren.

Unieke interface tussen kleding en emoties

Foto’s: George Popescu en Paul Tirado


Interface leert van twee minuten trainingssessie

Deze signalen worden opgepikt met een nieuwe geavanceerde EEG-sensor die een draagbare brein-computerinterface (BCI) vormt. De EEG-sensor is een nieuwe 4-kanaals BCI-headset, Unicorn Headband genaamd, ontwikkeld door NeuroTech-bedrijf g.tec met hulp van de ontwerper. De interface gebruikt Machine Learning om de mentale werkbelasting te bepalen. Een twee minuten durende trainingssessie volstaat als de jurk voor de eerste keer gedragen wordt. De werklast wordt vervolgens in real-time weergegeven op de zes ronde displays die uitwaaieren vanuit het halsstuk van de jurk. Als de mentale belasting toeneemt en het verzadigingspunt bereikt, laat elk scherm een iris en pupil zien die steeds wijder wordt. Dit creëert een buitenaards schouwspel met ogen.

Stap verder gegaan dan tot nog toe

De ontwerpster is met deze creatie een stap verder gegaan dan ze in de voorbije twee decennia heeft gedaan. Anouk zegt hierover:  “Wat ik de afgelopen 20 jaar heb geprobeerd, is om ons lichaam te verbinden met elektronica, robot(mode)design en draagbare interfaces. Maar wat als we technologisch-expressieve kledingstukken kunnen verbinden met ons lichaam, lichaamstaal en zelfs emoties? Welke dialogen kunnen we zo op gang brengen? Dit is wat ik onderzoek met ontwerpen zoals deze.”


Verschillende ontwerpfeatures in software

Anouk Wipprecht heeft de jurk, met hulp van het Onshape-team, ontworpen in PTC’s Onshape cloud-native productontwikkelingsplatform. Het project maakte gebruik van verschillende ontwerpmogelijkheden van Onshape, waaronder gemengd modelleren, generatief ontwerpen, renderstudio en in-context ontwerpen om te verwijzen naar hardware-elementen. “Het was leuk om de rendermogelijkheden in Onshape te gebruiken,” zei Anouk, “Het hielp me het uiterlijk en het gevoel van mogelijke ingebouwde LED’s te begrijpen en hoe licht reflecteert op het lichaam en de ruimte eromheen. Dit voegde meer drama toe en we konden dit digitaal onderzoeken voordat we het in het echt moesten engineeren en onderzoeken.”

Nieuw nylon materiaal voor HP printer

De onderdelen zijn geprint door HP op een Jet Fusion 5420 3D printer met de nieuwe HR 3D PA12-W materialen van HP. Dit is een nylon geschikt voor de productie van hoogwaardige functionele onderdelen. “De 3D-geprinte onderdelen waren erg licht, zoals ik nog nooit eerder heb ervaren, en perfect voor een jurk als deze, omdat je geen zware onderdelen vol technologie op je lichaam wilt hebben”, aldus Anouk Wipprecht. Ze is daarnaast blij met het feit dat de witte onderdelen na verloop van tijd niet verkleuren, evenmin als de mechanische eigenschappen veranderen.

Anouk Wipprecht heeft de gedachtengestuurde 3D geprinte jurk officieel uitgebracht tijdens het Ars Electronica festival in het Oostenrijkse Linz. Het eerste prototype is te zien in het Museum voor Beeld & Geluid als draagbare computer. Op 23 en 24 september kun je de jurk bewonderen tijdens de Eindhovense Maker Faire.

Back to top button