Applications

Igus gaat kabelrupsrek op maat 3D printen

Levertijd naar 36 uur; eenvoudigere montage voor machinebouwer

Igus gaat voor het eerst een kabelrupsrek 3D printen. Hiermee komt het bedrijf de machinebouw tegemoet door nog sneller en met quasi onbegrensde aanpassingsmogelijkheden het readychain p-rack binnen 36 uur te printen.


Hiermee biedt igus de klanten uit de machinebouw industrieel maatwerk bij batchgrootte 1. Daarnaast kunnen de modules tot op de millimeter nauwkeurig worden aangepast aan het ontwerp van de machine. Extra elementen, zoals houders voor gereedschap, kleine onderdelen of belettering kunnen ook naar wens worden geprint.

Een voorbeeld van een p-rek (foto igus).

Productietijd minder dan 36 uur

Voor fabrikanten van bijvoorbeeld gereedschapsmachines is het van groot belang dat systeemmontage zo snel en efficiënt mogelijk verloopt. Het readychain p-rek is een modulair montage- en transportrek voor geconfectioneerde energietoevoersystemen, dat igus al tien jaar aanbiedt. Het concept bespaart de machinebouwers aanzienlijk montagetijd en werkstappen. Om de klanten nog beter te ondersteunen komt het Duitse bedrijf nu dus met het 3D geprinte kabelrupsrek. “Het is een zeer eenvoudige, flexibele toevoeging voor readychain klanten, waardoor zij nog sneller kunnen profiteren van de voordelen van een maatwerkoplossing. Alle toebehoren worden binnen 36 uur geprint”, zegt Christian Stremlau, Head of Business Unit readychain en readycable bij igus.

Batchgrootte 1 voor maximale flexibiliteit

Naast de ontwerpvrijheid en de eventuele aanpassingen geldt er voor de 3D geprinte kabelrupsrekken geen minimaal bestelaantal. Het p-rack wordt niet alleen veel sneller gefabriceerd, maar is ook veel lichter dan zijn metalen voorganger. De gewichtsvermindering (tot 80%) spaart grondstoffen en maakt het hanteren veel veiliger en gemakkelijker. Het soepel werkende ontwerp vermindert ook de installatie-inspanning tot 66%. Montage en demontage worden geheel zonder extra handgereedschap uitgevoerd. Ondanks de lichtgewicht constructie is het 3D-geprinte frame zeer veerkrachtig. Om zijn sterkte te garanderen, wordt het p-rack, net als alle igus-producten, uitgebreid getest in het eigen laboratorium. Een ander bijzonder kenmerk van het p-rack is dat alle toebehoren ook van maïszetmeel kunnen worden geprint. Het materiaal is zeer robuust en absoluut roestvrij. Het kan ook worden gecomposteerd of volledig worden geregranuleerd en hergebruikt.

Back to top button