Technology

Fronius ontwikkelt dedicated parameters voor WAAM

Systeem komt in 2024 op de markt

Fronius brengt in 2024 nieuwe las karakteristieken en specialie features uit voor Wire-Arc AM systemen op de markt. Samen met enkele partners heeft Fronius al aangetoond dat het gecertificeerde onderdelen kan printen die lekdicht zijn bij hoge drukken.


Afgelopen week heeft de Oostenrijkse producent van lastechnologie de eerste WAAM producten getoond op de lasbeurs Schweissen und Schneiden in Essen. In november neemt het deel aan Formnext. daar geeft het al meer informatie over de nieuwe producten.

Betere controle van de warmte-inbreng voor robuuster lasproces

Philipp Roithinger vorige week tijdens zijn presentatie op Schweissen und Schneiden.


Kostenefficiënte productiemethode

“Voor prototyping, kleine series en complexe producten is WAAM een kostenefficiënte productiemethode”, zo zei Philipp Roithinger van Fronius het op de beurs in een techtalk over de nieuwe ontwikkeling. Op dit moment gebruikt onder andere MX3D in de WAAM systemen een CMT lasbron van Fronius. Naast de TPS/i is dat de heel nieuwe iWave, geschikt voor nauwkeurig 3D metaalprinten. Deze lasbronnen werken op een lagere temperatuur. Om het WAAM proces verder te verbeteren ontwikkelt Fronius momenteel nieuwe karakteristieken en speciale features voor deze twee lasbronnen, toegespitst op additive manufacturing. Hierbij gaat het met name om de controle over het lasproces en de warmte-inbreng. Ook werkt Fronius samen met draadproducenten aan betere oplossingen voor WAAM.


Toekomst: gestandaardiseerde parameterinstellingen downloaden

Philipp Roithinger: “Waar het ons om gaat is de robuustheid van het proces te verbeteren. Wij verwachten dat je in de toekomst een recept download voor een bepaald materiaal en  geometrie. Zover zijn we nog niet, daarvoor moeten we nog parameters ontwikkelen.” Fronius wil WAAM zover door ontwikkelen en standaardiseren dat het proces veel eenvoudiger wordt en de uitkomst voorspelbaarder. De impeller die in twee formaten op Schweissen und Schneiden getoond werd, is hier een voorbeeld van. De grotere versie is met dezelfde parameters geprint dan de kleinere.


Gecertificeerd onderdeel

Ook heeft Fronius samen met onder andere Linde, TüV Süd en Migal een drukvat geprint volgens standaard kwalificaties. Het volume bedraagt 31 liter en moet tussen – 196 graden C en + 60 graen bestand zijn tegen een druk van 45 bar. De wandikte verloopt van 7 mm naar 17 mm en het geheel is geprint op een bestaand onderdeel. De printtijd bedroeg 3 uur en 40 minuten. Het onderdeel is getest op lekdichtheid bij een druk van 64,4 bar en heeft deze test goed doorstaan.

Back to top button