3D printmarkt

Carbon koopt ParaMatters en wil productontwikkeling versnellen

Integratie platformen moet productontwikkeling versnellen

De consolidatie in de AM-industrie gaat door. Carbon koopt ParaMatters, de ontwikkelaar van ontwerpsoftware voor productontwikkeling specifiek voor 3D printen. Carbon wil de software integreren in de eigen Design Engine, generative design, die begin dit jaar is gelanceerd. De ontwerpsoftware is volgens de printerfabrikant een kritische succesfactor waarvan het belang te lang is onderkend.


Software is de ruggengraat van ons idee-tot-productieplatform en wij geloven dat de generatieve ontwerpmogelijkheden van ParaMatters een belangrijke uitbreiding zijn van onze ontwerpsoftware”, zegt Craig Carlson, Chief Technology Officer van Carbon. Productontwerpers en -ontwikkelaars moeten met de nieuwe software de eindproducten ontwerpen die beter aansluiten bij de specifieke mogelijkheden van 3D printen. Dat moet dan tot betere eindproducten leiden.

Te grote kloof tussen AM-technologie en CAD-software

Doel: betere eindproducten

Er bestaat momenteel namelijk een te grote kloof tussen de traditionele designsoftware en de mogelijkheden van 3D printen, vinden de beide concerns. “Ontwerpers hebben al veel te lang genoegen genomen met ontwerptools die zich houden aan de beperkingen van traditionele productie”, zegt Phil DeSimone, medeoprichter van Carbon. Het doel is niet alleen tot betere eindproducten te komen maar ook door de softwaresystemen te integreren de productontwikkeltijd te verkorten. En daarmee willen Carbon en ParaMatters een drempel om te gaan 3D printen wegnemen.

Vergelijking op basis van materiaalkeuze

De software van ParaMatters consolideert een aantal wezenlijke stappen in productontwikkeling in één platform. Een belangrijke rol hierin speelt de materialendatabase. Hierin zijn de eigenschappen van veel kunststoffen en metalen opgeslagen. De engineer kan met de software verschillende materiaalscenario’s vergelijken met elkaar maar ook AM-technologie met klassieke productietechnieken. De software optimaliseert het onderdeel zelf door bijvoorbeeld functie-integratie toe te passen, de construeren voor minder gewicht en rekening houdend met productie beperkingen. Het aanbrengen van lattice structuren en simulatie op basis van Eindige Elementen Methode maken eveneens deel uit van het platform. Het Carbon softwareplatform omvat vervolgens weer de software voor de vergelijking van het CT-scan met het originele CAD-model.

Back to top button