Applications

Rapidpro 2016: spelen met materialen

Exposanten tonen op RapidPro 2016 mooie toepassingen van additive manufacturing, zowel in metaal als in kunststoffen. Je merkt op de beurs duidelijk dat de technologie ingang begint te vinden bij Nederlandse high tech leveranciers. Het zijn hun 3D geprinte producten die de aandacht trekken en niet langer de demo’s van de fabrikanten. Ze laten vooral zien hoe je met materialen kunt spelen.

 

Renishawtitanium

Een heel mooi voorbeeld van wat met 3D metaalprinten mogelijk is, laat Renishaw zien. Het titanium stripje, geprint op de AM 400, lijkt eenvoudig. Maar het materiaal is flexibel. Je kunt het gemakkelijk buigen, zonder risico dat het breekt. Renishaw slaagt hierin door het product nadat het uit de AM-machine komt in een vacuümoven een warmtebehandeling te geven. Metallurgische kennis wordt weer belangrijk.

 

vdl

VDL ETG: optische component

3D Systems toont onder andere dit onderdeel gemaakt door VDL Enabling Technologies. Het is een onderdeel voor een optisch systeem waarin spiegels worden bevestigd. Additive manufacturing biedt de kans om heel dicht bij de ideale kinematica te blijven en de constructie is compacter dan wanneer deze traditioneel wordt gemaakt.

 

AAE

AAE: twister
Een van de eerste componenten die de bezoekers van RapidPro zien: dit onderdeel is ontwikkeld en vervaardigd dor AAE in Helmond. Hierin worden kunststof onderdelen 180 graden gedraaid door de speciale geometrie in de unit. Dat voorkomt dat je een speciale handlingunit moet bouwen.

 

Blok

Blok Groep: rvs 316

Op de stand van Landré toont de Blok Groep enkele producten die inmiddels op de eigen Concept Laser worden vervaardigd. Een hiervan is dit onderdeel gemaakt van 316. Binnenkort wordt bij de Nederlandse toeleverancier de grote X-line 3D metaalprinter van Concept Laser geinstalleerd.

 

Stratasys

Seido en Stratasys: kleurrijk medisch model

Seido Systems toont de mogelijkheden van de nieuwe technologie die Stratasys en Adobe begin februari gepresenteerd hebben, het 3D printen in meer dan 1000 kleuren op de Connex 3. Met name voor medische modellen biedt dit een grote meerwaarde.

 

Builder

Builder 3D printer: kunst

Dit voorwerp kan onder de categorie kunst worden geschaard. Het is van kunststof en 3D geprint op een van de 3D printers van Builder 3D printer. Niet alleen de vorm is opvallend, ook de afwerking en het subtiele gebruik van de kleuren.

RapidPro is woensdag en donderdag nog open.

Back to top button