Materials

Evonik breidt productie van Vestosint PA12 poeder uit

Evonik investeert in een nieuwe productielijn voor polyamide 12 poeder (Vestosint) voor 3D printen. Hiermee vergroot het Duitse bedrijf de poederproductie met ongeveer 50%. De nieuwe lijn vergt een investering van ‘mid double-digit million’ euro’s zegt Evonik.

 

Investering anticipeert op groeiende vraag vanuit 3D printmarkt

Deze investering is de volgende stap in de groeistrategie van Evonik, zegt Ralph Sven Kaufmann, COO van het Duitse bedrijf. “Onze intentie is om Evoniks leidende positie als leverancier van polyamide 12 gebaseerde high performance polymeren te bestendigen en het groeipotentieel van nieuwe toepassingen te benutten.” Een van die nieuwe toepassingen is 3D printen. Evonik verkoopt het poeder onder de merknaam Vestosint.

 

Voor SLS en HSS

Vestosint PA12 poeders lenen zich voor 3D printen vanwege zowel hun mechanische eigenschappen als chemische resistentie. Daarnaast is het hoge smeltpunt van het materiaal een veelgebruikte reden om voor veel toepassingen PA12 te kiezen. De poeders zijn geschikt voor meerdere poedergebaseerde 3D printprocessen, zoals SLS (selective laser sintering) en HSS (high speed sintering). Ook is het materiaal geschikt voor de matrixstructuur van composieten. Het poeder wordt dan ook voor meerdere toepassingen ingezet. Evonik anticipeert met de investering in de nieuwe productielijn met name op de verwachte groei van de 3D print industrie. Hier ziet men een aantrekkelijke groeimarkt.

 

Eigen procedé

De nieuwe productielijn komt net als de bestaande in het Duitse Marl. Hier wordt Vestosint, een gemodificeerd PA12 poeder, gemaakt van granulaat met een eigen, door Evonik beschermd, procedé. Toepassingen zijn te vinden in onder meer de automotive-, olie- en gasindustrie, sport en orthopedische producten. De nieuwe fabriek moet eind 2017 operationeel zijn.

 

Back to top button